7 предимства на електрическите велосипеди, които може би не знаете

2980
7 предимства на електрическите велосипеди, които може би не знаете
Снимка: martobike.bg

Що е то електрически велосипед?

На външен вид електрическите модели не се различават от класическите велосипеди. Разликата се чувства по време на каране, особено при изкачване на стръмни участъци, където имате неизменна нужда от малко помощ. Електрическите колела са оборудвани с малък електрически мотор и акумулаторна батерия. За да бъде класифициран като колело, а не като МПС, велосипедът само трябва да ви дава тласък, но не и да ви придвижва самостоятелно. Различните модели електрически велосипеди имат разнообразни режими, чрез които да балансирате количеството мощност, подавано през педалите, спрямо живота на батерията. Мощността на повечето мотори е 250 вата и спира да работи над 25 км/час. Вие можете да продължите да карате над тази скорост, без двигателят да ви помага.

Как работи?

Електрическият велосипед има двигател, разположен централно върху предната или задната главина. На педала има сензор, който измерва усилията ви и ги съпоставя с мощността на двигателя, за да прецени какъв тласък да ви даде. Във всеки случай, вие въртите педалите през цялото време, докато моторът осигурява постоянна, почти неусетна помощ. Батерията е монтирана отстрани на рамката или вътре в нея.

Електрическите велосипеди също се делят на шосейни и планински. Шосейните модели осигуряват постоянна мощност, защото теренът е предимно неравен, но линеен. Планинските са фокусирани върху въртящия момент, така че под стръмен наклон да постигате повече прогрес в изкачването, отколкото бихте могли на равен терен. Нивата на мощност са от три до пет и се променят през контролера. Има и опция да изключите двигателя и да ползвате електрическия велосипед като обикновено колело.

Какви са предимствата от ползване на електрически велосипед?

1. По-бърз

Обикновените велосипеди се движат средно със скорост 15 км/час, докато електрическите – до 30 км/час с най-мощната батерия. Така със същото усилие ще стигнете два пъти по-бързо до крайната си цел. По-високата скорост ви позволява да ускорите за по-кратко време и при нужда да излезете от трудно положение.

2. По-лесен за каране

Моторът дава допълнителен тласък в педалите, когато се изкачвате по хълмове и неравни терени. Колоезденето става плавно, без излишно напрежение в ставите. Това прави моделът подходящ за по-възрастни колоездачи или такива, които имат желание за планински туризъм, но не покриват съвсем традиционното схващане за атлетичност.

3. Защитава околната среда

Точно както класическия велосипед, електрическият е екологичен. Той не отделя емисии във въздуха, защото работи с батерия. Нужно е само да му намерите подходящо място за зареждане.

4. Подобрява физическото здраве

Някои критици са на мнение, че след като моторът помага по време на каране, ползването на електрически велосипед не може да се нарече истинско колоездене, камо ли здравословно. Експертни изследвания обаче оборват тези твърдения, като сочат, че хората, ползващи електрически велосипеди, се натоварват физически почти толкова, колкото при обикновени колела, като изключим смазващата, сковаваща умора. Електрическите велосипеди ви стимулират да въртите повече педалите, което пък е чудесно упражнение за сърцето, мускулите и ставите.

5. Подобрява психичното здраве

Отлично решение за хора, които са склонни към заседнал начин на живот и търсят по-лесен и сигурен начин да започнат упражнения сред природата. Промяната на обстановката, без излишно натоварване, повишава настроението и бодростта, намалява стреса, осигурява спокоен сън и подобрява продуктивността ви на работа и в личния живот.

6. Помага, не пречи

Един от големите плюсове на електрическите велосипеди е когато батерията се изтощи, вие все още можете да го карате като обикновено колело. В зависимост от големината на батерията, тя се зарежда между два и осем часа. Все пак, никога не я оставяйте да се изтощи напълно, особено ако сте предвидили по-труден маршрут. Най-добрите батерии издържат до 120 км с едно зареждане.

А ако се чудите от къде може да разгледате различни видове и модели то може да прегледате тук : Електрически велосипеди от Martobike.bg

7. По-добрата алтернатива на колите

Тъй като електрическите велосипеди се категоризират като колела, можете да ги карате по тротоари и алеи. Те са идеален транспорт рано сутрин, особено ако живеете в голям град, където задръстванията са ежедневие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com