7 типа храни, които ще ви подскажат от какво има нужда тялото ви

3621
7 типа храни, които ще ви подскажат от какво има нужда тялото ви
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно ви се е случвало да си легнете вечер с мисълта за течен шоколад, но да се въздържите и сутринта след събуждане отново да си помечтаете за невероятно вкусния десерт. Или може би сте от тези, които и ден не могат да изкарат без домати? Този глад за конкретна храна може да означава, че вашето тяло иска да ви подскаже нещо, например за липсата на определени хранителни вещества. Точно това сочат проучванията. Какво все пак ни подсказва нашето тяло в такива моменти? Поинтересувахме се...

1. Пикантна храна

Лютата храна действа благоприятно на човешкия организъм, защото забързва метаболизма. Друго полезно нещо е, че пикантната храна може да успокои и премахне дори болките от мускулите и ставите, а може да пребори и мигрена. Това е благодарение на нейната изключително важна съставка - капсъцин. Понякога много ни се иска да хапнем лютива храна, а не си даваме сметка, че наистина нашият организъм се нуждае от нея, за да се почувстваме по-добре.

2. Черен шоколад

Има видове черен шоколад, които съдържат по-голямо количество кофеин от кенче Кока Кола. Този компонент ни дава енергия и ни прави по-бодри, защото оказва влияние на централната нервна система. Така че е съвсем нормално, всеки път, когато се почувстваме уморени и сънливи, да ни се дояде блокче черен шоколад. Друг възможен вариант, когато ни се прияде черен шоколад е може би липсата на магнезий. 

3. Фъстъчено масло

Сложи край на вълчия глад!

"Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв човек си" - едва ли има човек, който да не е чувал тази прословута фраза, обикновено под форма...

Фъстъченото масло по принцип е доста богато на полезни хранително вещества. В него се съдържа и важна съставка, от която се създават лекарства, служещи за понижение нивата на холестерола. Така че, вероятно ви се хапва от време на време фъстъчено масло, защото организмът ви усеща липсата на някои микро /макро/-нутриенти. То е източник на мазнини, желязо, протеин, антиоксиданти, магнезий и калций.

КАКВО ДА НЕ ЯДЕТЕ, АКО ИМАТЕ ХАШИМОТО

4. Лед

Когато изгаряме от желание да схрускаме бучка лед, вероятно това се дължи на липсата на желязо в организма. Това е възможно да се случи, дори и да не страдаме от анемия. Все пак още не е доказано научно коя е точната причина, когато изпитваме глад за лед, но съществуват хипотези, даващи ясен знак, че тялото се нуждае от желязо. Някои учени са на мнение, че това може да се дължи на прекалено голям стрес или проблеми на емоционално ниво.

5. Тестени изделия

Ето защо постоянно сте гладни

Много от нас се опитват да водят здравословен начин на живот. Но приемайки храни, които ни засищат само моментно, по никакъв начин не ...

Всяко тестено изделие има високо съдържание на въглехидрати. Кой от нас няма да се почувства щастлив и сит, ако изяде парче вкусна торта? Никой, естествено! Това се получава, защото парчето торта бързо доставя на организма ни много калории, които му осигуряват много енергия. Освен това, му доставя и бърза доза серотонин - това е хормона на щастието. Неговите нива значително са намалели, особено ако сме тъжни или под стрес. Учените са установили, че такъв глад изпитваме най-често в диапазона 15:30-17:00 часа през деня. Също така, ако усетите рязко, че ви се прияде хляб, торта или паста, това може да бъде в следствие на нитрогенен или хромов дефицит.

6. Месо и хамбургери

Приядат ли ни се изведнъж хамбургери е редно да помислим какво ни кара да искаме точно това ядене. Може би червеното месо, с което се правят. Принципно месото е основен източник на протеин, така че вероятно нашето тяло усеща тази липса и се опитва да ни подскаже по какъв начин да набавим нужното количество. Също така червеното месо съдържа цинк, желязо и витамин Б.

7. Газирани напитки

Сигурно е въпрос на вкус и навик, че предпочитаме консумацията на газираните напитки, вместо вода, когато изпитваме силна жажда. Но може и да не е така. Например газираната вода има съдържание на фосфорна киселина, която интерферира и кара нашите кости да отделят магнезий и калций. И ако вече сте осъзнали, че сте от тези хора, които пият една след друга бутилки с газирани напитки, вероятно си давате сметка, че страдате от дефицит на двата минерала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com