7 трика, с които ви манипулират в ресторантите

35133
7 трика, с които ви манипулират в ресторантите
Снимка: iStock

Всеки ресторантьор, освен че иска да си прекарате добре в ресторанта му, разбира се, иска и да спечели възможно най-много от вас. Затова има и трикове, за които изобщо не подозирате, но влияят върху избора ви на храна, колко бакшиш ще оставите и какво ще е цялостното ви впечатление от посещението ви. Ето кои са основните 7 трика, с които ви карат да платите повече:

1. Триковете на сервитьора – за всеки сервитьор най-важната част е да вземе възможно най-голям бакшиш накрая на вечерта. Най-често бавят връщането на ресто, така че да ви стане толкова досадно да ги чакате, че просто да решите, че не си заслужава и да оставите бакшиш. Друг трик е да ви върне рестото на стотинки, така че да изглежда по-малко и отново да оставите стотинките за него.

С този елементарен трик фугите на плочките ще заблестят

Несъмнено почистването на фугите на плочките в кухнята, банята или коридора са сред най-големите кошмари за всяка една домакиня. Може ...

2. Музиката – атмосферата във всеки ресторант е много важна част от това да си прекарате добре и да останете доволни накрая. Леката и ненатрапчива музика кара всеки клиент да се чувства по-заможен и че се намира на изискано място. Доказано е, че по този начин сметката накрая е с 10% повече, отколкото ако в ресторанта няма музика и атмосфера.

3. Въпросът „Всичко ли е наред?“ – често този въпрос е малко натрапчив, особено когато си хапваме и управителят или сервитьорът дойдат да ни попитат дали всичко с вечерята ни е наред. Този трик отново ни придава важност и усещане за значимост, което често се отразява и на бакшиша в края на вечерта.

4. Оферта – знаете, че в много ресторанти има малки и големи порции или такива с допълнителни добавки, които правят ястието по-скъпо. Най-често ви питат дали искате малка или голяма порция от това, което сте си избрали, а вие често посягате да изберете по-голямата. Истината е, че „голямата“ всъщност е стандартна, но ви я предлагат като нещо допълнително.

5. Плюс 10% към цената – много ресторанти изкуствено увеличават цените на ястията в менюто с 10% - точно толкова, че да не забележите особено, а пък те да си докарат допълнителна печалба. Този трик не работи добре при редовните клиенти, които знаят менюто наизуст, но за всички останали – е чудесно.

7 трика, с които барманите ви карат да плащате повече

Страхотно е барманът да те почерпи с безплатни фъстъци, нали? Само дето понякога зад тези действия се крият трикове, които карат клиент...

6. Взимане на празните чинии – забелязали ли сте колко бързо сервитьорите отсервират празните чинии пред вас? Мислите си, че го правят, за да ви я по-приятно и да не гледате остатъците от това, което сте похапвали преди малко. Истината е, че го правят, защото натрупаните чинии ви дават представа колко много сте изяли, а когато ги няма – винаги има място за още нещо.

7. „Искате ли нещо за десерт?“ – най-често, когато сме на ресторант, сме хапнали доста обилно и рядко имаме място или изобщо се сещаме за десерт. Този въпрос обаче ни поставя в една такава ситуация, че ни е трудно да откажем, след като някой специално е дошъл да ни попита. За да покажем, че всъщност имаме финансова възможност да си поръчаме и най-вкусния десерт от менюто, често го правим, дори да сме сити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com