X
 
 

8 интересни факта за Бетховен, които НЕ знаете

6219 0
8 интересни факта за Бетховен, които НЕ знаете
Снимка: Getty Images/Guliver
Лудвиг ван Бетховен - един от най-великите композитори в историята. Събрахме интересни факти за него, които вероятно не знаете:

Всичко, което трябва да знаете за Бетховен

1. Никой не е сигурен в рождената дата на Бетховен

Въпреки че празнуваме 17 декември като негов рожден ден, това всъщност беше денят на неговото кръщение. Няма точни енорийски записи за неговото раждане. Смята се, че той е роден в деня преди кръщението си, въпреки че може да е имало няколко дни преди това. Никой не знае със сигурност.

2. Той е трябвало да напусне училище, за да издържа семейството си

Бащата на Бетховен го е спрял от училище, когато той е бил само на 10 години. Забелязайки изключителния талант и интелигентност на сина му, той се надявал този талант да се развие, за да започне да печели пари. Докато бил тийнейджър, младият Бетховен поел пълната издръжка на семейството си. В резултат на това, че не ходил на училище почеркът на Бетховен бил толкова лош, че към днешна дата музиколозите се борят да удостоверят подписа му.

3. Никой не знае защо е загубил слуха си

Това, което знаем, е, че той започва да губи слуха си, когато е бил само на 26 години и в разгара на кариерата си. Никой не е напълно сигурен защо е започнал да го губи, но страда от тежка форма на шум в ушите.

В последните си години той е бил напълно глух. Аутопсията след смъртта му през 1827 г. съобщава, че е имал „разширено вътрешно ухо“.

4. Той композира най-известните си произведения след като е оглушал

В резултат на загубата на слуха си Бетховен се оттегля от дирижирането, за да се фокусира върху композициите си. Това го накарало да се чувства самотен и изолиран, както разкриват неговите бележки, но именно тези по-късни композиции са толкова известни днес.

Неговата най-известна девета симфония се изпълнява за първи път във Виена три години преди да умре.

5. Той е бил нещастен в любовта

Подозрение: Бетовен е бил глух заради отравяне с олово

Лекари от Италия разкриха вероятната причина, поради която известният немски композитор Лудвиг ван Бетовен е загубил слуха си. Подобни ...

Бетховен се влюбва лудо два пъти, но и двата пъти любовта му не е била несподелена.

Любовният живот на Бехтовен е усложнен от класовата система на Виена от началото на 19 век. Първо се влюбил в млада графиня, наречена Джули през 1801 г., но не можел да се ожени за нея, тъй като е обикновен човек.

Няколко години по-късно той се среща и се влюбва в Джоузефин Брунсуик след като започва да ѝ дава уроци по пиано през 1799 година.

По-късно се омъжва за граф, починал през 1804 г., но не може да се омъжи за Бетховен от страх да не загуби попечителство над своите аристократични деца.

Той ѝ е написал поне 15 страстни любовни писма през живота си и се смята, че тя е тайнственият получател на неговото прочуто любовно писмо от 1812 г. „Безсмъртен любим“. 

Факти за котките - 15 неща, които може би не знаете

Kотките са най-популярният домашен любимец в американските домакинства днес. Приблизително 94 милиона домашни котки има в Съединените щ...

6. Той имал проблеми с алкохола

Може да не е повлияло негативно на музиката му, но Бетховен имаше повече от небрежни отношения с алкохола.

Веднъж бил арестуван, защото бил помислен за скитник от неподозиращ полицай, който не го познал. След смъртта му през 1827 г. аутопсията му разкрива свит черен дроб поради цироза. 

7. Той имал избухлив нрав

Известно е, че Бетховен е имал горещ нрав, отговарящ на своя нисък ръст.

50 от най-интересните факти за света

С около 200 държави и повече от 7,5 милиарда души светът е пълен с интересни, забавни и завладяващи хора, места и неща. Например в земя...

Той се възхищавал на идеалите на Френската революция, затова посвещава третата си симфония на Наполеон Бонапарт ..., докато Наполеон се обявява за император. След това Бетховен избухва в ярост, изтръгва началната страница от ръкописа си и изтрива името на Наполеон. 

8. Необичайните му ритми може да са резултат от състоянието на сърцето му

Откритията на изследователи от Мичиганския университет и Вашингтонския университет сочат, че необичайните ритми, свързани с някои от емблематичните произведения на Бетховен, биха могли да са резултат от сърдечна аритмия.

„Когато сърцето ви бие неравномерно от сърдечно заболяване, това става по някои предсказуеми модели“, казва Хоуел в писмено изявление. „Смятаме, че чуваме някои от същите тези модели в музиката му.“

източник: www.merriammusic.com

Actualno.com

Етикети: