8 подправки, които ще превърнат всяко ястие в кулинарен шедьовър

1824
8 подправки, които ще превърнат всяко ястие в кулинарен шедьовър
Снимка: monicore / Pixabay

Коя подправка е идеална както за зеленчукова супа, така и за риба? Коя подправка трябва да се добави към сладкишите, за да им придаде отличен вкус? И коя съставка ще помогне да се компенсира сладостта на сладките картофи? Говорим за най-важните подправки, които всяка домакиня трябва да има в кухнята, а също така споделяме полезни житейски хитрини за избора и използването им.

Всички нелистни части на растението се считат за подправки. Това са семената, кората, корените и плодовете. Това са самите прахове и сегменти от изсушени растения, които обогатяват с витамини и нови вкусове всяко ястие, което влезе в контакт с тях. Те могат да се превърнат в истинска аптечка за първа помощ у дома през всеки сезон на годината. Ето кои са 8-те подправки, които всяка домакиня трябва да има удома си. 

Паприка

Пушеният червен пипер се свързва с Испания. В испанската национална кухня червеният пипер се използва доста често. Това не е изненадващо, защото той е много "дълбока", ярка на цвят и вкус подправка. За производството на червен пипер се използват три различни вида чушки: люта, сладка и полусладка. Добре е сладкият червен пипер да се добавя към зеленчуковата супа, рибния киш и салатните дресинги. Червеният пипер се съчетава добре с месо и сладкиши, той придава особен чар дори на най-познатите ястия. 

5-те най-добри подправки и билки, които понижават кръвната захар

Кардамон

Кардамонът е много подходящ за приготвяне на чай заедно с други билки и семена. Например канелата, шушулките ванилия и ментата се съчетават добре с кардамона. Получава се ароматен чай с етерични масла. Добавяйте по малко, тъй като е доста остър. Той се съчетава добре и с бобени ястия, супи, меса и сладкиши. 

Кайенски пипер

Лютият червен пипер има уникални способности в борбата с язвите, плаките, алергиите и много други заболявания. Той подобрява обмяната на веществата, добавя "огън" в отношенията и, разбира се, разкрива ястието по нов начин. Добавете лют червен пипер към печен сладък картоф и ще компенсирате сладостта. Какаото с черен пипер е една от класическите вариации на тази почти магическа напитка. Брауни с лют червен пипер може да се превърне в любимия ви десерт. Можете също така да приготвите сос за препечени филийки и основни ястия, чай с чили и мед, сосове за месни и морски ястия, шакшука, в която чилито може да бъде много хармонично, и, разбира се, тайландска салата с манго и чили.

Канела

Канелата действа като антидепресант и имуномодулатор. Етеричното масло на тази подправка има антибактериални свойства. Канелата е една от задължителните подправки в кухнята. Тя се добавя към чайове, кафе, традиционни коледни сладкиши, първи и втори ястия. Тя се съчетава добре както с основни ястия, така и със сладкиши. Затова не се колебайте да я добавите към сутрешните зърнени закуски, обедните супи с тиква и вечерните сотирани кореноплодни зеленчуци. Важно е да знаете, че канелените пръчици са подобни на касията. Касията има неравномерен цвят и плътна текстура. Натуралната канела е крехка и има благороден кафяв оттенък.

Кимион

Кимионът е една от най-популярните подправки в Централна Азия. Именно тези малки продълговати зрънца се добавят към истинския пилаф. Те са толкова ароматни, че ухаят дори в затворен съд, което е добър знак. Кимионът често се бърка с копъра. Те наистина си приличат, но са различни растения от един и същи вид. Като цяло всяко от тях е подходящо за работа в кухнята. Добавяйте го към супи, месни ястия, хумус, нахутени питки, поръсвайте препечен хляб с авокадо, приготвяйте го като чай с други билки. Особено ако сте млада майка и кърмите бебето си. Кимионът стимулира производството на кърма.

6 подправки, които ще ви помогнат да отслабнете за нула време

Ванилия

Малко хора осъзнават, че използваните шушулки ванилия могат да се използват още веднъж. Например, отрежете няколко сантиметра и ги запарете като чай. Получава се сладка, ароматна напитка, която повдига настроението. Искате ли да преговаряте с даден човек? Изпийте с него чай от ванилия.

Карамфил

Карамфилът не е толкова популярна подправка като ванилията, но трябва да се държи в кухнята поне като антимикробно, антисептично средство. Добре е карамфилът да се запарва с пикантен чай, да се добавя към тиквена супа, печени и пържени сладки картофи и при приготвянето на сладко от череши и ябълки. Печените ябълки, между другото, са в хармония с карамфила. 

Градински чай

Многостранният вкус на това растение не може да бъде пренебрегнат. Той е едновременно цветен, пикантен и кисел. Подходящ е за рибни и месни ястия, ризото, паста, сосове за тях и сладкарски изделия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

5 храни, за които да забравите след тренировка
5 храни, за които да забравите след тренировка

Не бързайте да се поглезите с храна след изтощителна физическа активност: нека да разберем кои храни ще отхвърлят цялата ви упорита работа във...