8 съвета за облекчаване на главоболието

2052
8 съвета за облекчаване на главоболието
Снимка: iStock/Guliver

Когато говорим за леки неразположение, то главоболието е едно от най-често срещаните. Понякога то е предизвикано от стрес, преумора или пък силно притеснение. Има 8 неща, които можете да предприемете, за да облекчите състоянието си, вместо само да приемате лекарства.

Определете главоболието

Ето я чудната смес, от която главоболието ще е само спомен

От всички болезнени състояния, които засягат човека, главоболието и мигрената са най-често срещаните. Причините могат да бъдат както въ...

Важно е да разберете какъв вид болка имате, за да можете да вземете правилно решение. Например, ако имате възпаление на синусите, то най-вероятно главоболието ще е в района на синусите – между веждите. Ако имате болка в задната част, то най-вероятно страдате от шипове. При напрежение – главоболието ще бъде в областта на челото. При мигрена – тя е само в една област на лицето и е пулсираща.

Проверете кръвното налягане

Често за главоболието е виновно кръвното налягане. Когато е по-високо, то ще е в тила, а ако е ниско – в междуочието и често в комбинация с отпадналост. След като измерите кръвното, ще можете да вземете и подходящите мерки. Чаша кафе, червено вино или айрян със сол ще го повиши, докато чай с канела ще го понижи, ако е високо.

Направете си масаж

Ако имате главоболие, то можете да опитате да си направите 15 минутен масаж. По този начин ще разнесете болката. Можете да опитате да включите и етерично масло за още по-голям ефект. Най-добрите масла за борба с главоболието са евкалипт, мента, лавандула, розмарин, лайка или майорана.

5 компреса, с които бързо ще победите главоболието

Мигрената представлява пулсиращо главоболие, което често е придружено от гадене, повръщане и прекомерна чувствителност към светлина и з...

Загрейте врата

Вече споменахме, че главоболието може да бъде причинено от шипове. В този случай загрейте врата си с топли компреси или с горещи душове. Възглавница за масаж също ще ви помогне да разнесете болката.

Пийте вода

Колкото повече вода пиете, толкова по-голяма е възможността ви да не изпитате главоболие. Препоръчителната доза е да пиете 9 водни чаши на ден, а най-добре е по 12. По този начин ще сте хидратирани през целия ден и ще изключите поне тази възможност за главоболието ви.

Хапнете нещо люто

Вие ли ви се свят при изправяне? Лекари съветват как да го избегнете

Сгъването на краката, преди да се изправите от седнало или легнало положение, ще ви помогне да избегнете замаяност, казват канадски кар...

Лютата храна също ще ви помогне да се отървете от главоболието. Червеният лют пипер ще увеличи притока на кръв, ще разшири кръвоносните съдове и ще ви помогне в борбата с главоболието и ще зареди организма ви с енергия.

Туширайте болката

Заложете на природни средства, за да можете да се справите с главоболието. Например, студените компреси с лед на челото ще притъпят болката и действа успокояващо. Чаят от джинджифил ще ви помогне да се справите с главоболието, защото има тонизиращо действие и ще ви даде енергия за деня.

Наспете се

Понякога най-добре да си дадете почивка и да се наспите. Недоспиването и липсата на сън води до натрупване на умора, а тя може много често да доведе мигрена и силно главоболие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com