Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 характерни признака, че вашият домашен любимец е погълнал някакъв предмет

14 юни 2024, 09:22 часа

Кучетата обичат да душат и да взимат всичко, което им се изпречи на улицата, да не говорим за навика да дъвчат, а понякога и да поглъщат нещо от домашния интериор. Котките също могат да си играят с прежда.

Ако вашият домашен любимец погълне чужд предмет, това може да доведе до по-сериозни проблеми от сдъвканите обувки или мебели. Здравето и дори животът на вашия опашат член на семейството може да зависи от това. Колкото по-рано собствениците разберат, че животното е погълнало нещо негодно за консумация и отидат в клиниката, толкова по-малко последствия ще има.

Кой домашен любимец се гледа най-лесно?

Все още не става дума за отрова, а за чужд предмет. Ако остане в стомашно-чревния тракт на животното за дълго време, може да доведе до чревна некроза или перфорация, просто дупка, през която чревното съдържание може да навлезе в коремната кухина и да причини остър перитонит.

Как да разберете дали кучето или котката са погълнали нещо негодно за консумация

Характерни симптоми:

1.       Многократно повръщане.

2.       Периодично повръщане след хранене или пиене на вода.

3.       Пълна липса на апетит.

4.       Намален апетит.

5.       Летаргия, апатия.

6.       Промени в изпражненията: няма изпражнения или обемът им намалява.

7.       Коремът става напрегнат и болезнен.

8.       Повръщаното и изпражненията могат да съдържат частици от изядения предмет.

Пор, канарче и още 4 лесни за отглеждане домашни любимци

9.       Понякога конци, панделки, камъчета, простиращи се по стомашно-чревния тракт, могат частично да стърчат от ануса или да се хванат в единия край на езика. Важно: лекарят предупреждава, че никога не трябва да дърпате видимия край, можете само да го отрежете с ножица и да хукнете към ветеринарния лекар.

Ако забележите поне един от изброените симптоми при вашия четириног приятел, трябва спешно да го заведете във ветеринарната клиника.

Там ще му направят ехография и рентген, за да установят къде и какво е заседнало. И тогава ще стане ясна тактиката за изваждане. Понякога можете да извадите предмет от стомаха с помощта на гастроскоп, но ако обектът вече е преминал в червата и е заседнал там, тогава операция не може да се направи..

За много собственици напускането на дома е истинско бедствие. Кучетата вият, дъвчат мебели и обувки, разкъсват первази и ядат врати и дрехи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес