9 храни, които трябва да избягвате по принцип

5920
9 храни, които трябва да избягвате по принцип
Снимка: monicore / Pixabay

Има редица храни, които се представят като полезни за здравето, въпреки че всъщност нарушават функционирането на органите и системите и влияят негативно на тялото. Кои храни са основно вредни, вместо полезни?

Основателят на ръководството за здравословно хранене и сертифициран диетолог Джаред Кох изброи 9 храни, които са опасни за здравето.

1. Преработено месо

Полуфабрикати от месо, колбаси и изделия от шунка, които се намират в изобилие във всички магазини, се произвеждат от месо на животни, отглеждани без свободно отглеждане. Това значи, че те са постоянно в плен, което допринася за развитието на много заболявания и повишена смъртност. Затова им се дава фураж, наситен с антибиотици, хормони на растежа и други лекарства.

Изолзват се много консерванти, изкуствени овкусители и оцветители. Всички тези вещества влошават здравето на организма и провокират развитието на злокачествени тумори.

2. Консерви

Много консервирани зеленчуци, особено домати, имат бисфенол-А, токсично вещество, което влияе негативно на репродуктивната и нервната система, провокира диабет, заболявания на сърцето, рак и др. По-добре е да замените консервираната храна с пресни продукти или да купите консерви с домати само в стъклени буркани.

3. Трансмазнини

Рекламирането на диети с ниско съдържание на мазнини доведе до замяната на естественото масло с маргарин и други изкуствени мазнини. Съединенията, които възникват в процеса на приготвянето им, провокират много здравословни проблеми: болести на сърцето, рак, кожни и костни проблеми, безплодие, хормонален дисбаланс, проблеми с растежа и обучителни затруднения при децата.

А линоловата киселина, която е в органичното масло, не само блокира развитието на рак и диабет, но и насърчава загубата на тегло.

4. Пуканки за микровълновата

Химикалите, които се използват за обработка на опаковките, попадат върху храната и в организма с храната.

5. Растително масло

Рафинираните нискокачествени масла са силно обработени, което води до нарушено равновесие на омега-3 и омега-6 мастни киселини, което води до сърдечни заболявания и риск от тумори.

6. Замърсени зеленчуци и плодове

Много пресни плодове са генетично модифицирани и почти всички традиционни селскостопански продукти се третират с токсични пестициди. По-добре е да изберете зеленчуци и плодове, гледани по биологичен начин във фермите.

7. Преработена сол

Готварската сол има малко химикали, които са  вредни за здравето. Джаред Кох предлага закупуване на нерафинирана натурална сол, която има много лечебни свойства.

8. Соеви продукти

Около 95% от соята е генетично променена. Соевият протеин се слага към почти всички приготвени храни и напитки. Според изследванията, соевите продукти провокират нарушения на храносмилателната, ендокринната и имунната система, репродуктивни патологии, безплодие, рак.

9. Аспартам и захарин

Всички изкуствени подсладители съдържат вещества, които предизвикват повишен апетит, повишават въглехидратната зависимост, стимулират отлагането на излишни мазнини и провокират наддаване на тегло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com