9 приятелски съвета, които лекарите дават само на най-близките си пациенти

55581
9 приятелски съвета, които лекарите дават само на най-близките си пациенти
Снимка: iStock/Guliver

Колкото и здрав да е човек, непредвиден медицински проблем може да се прояви по всяко време. Може да бъде под формата на лошо падане в банята, инцидент по непредпазливост в кухнята или неочаквани остри болки в гърдите или корема.

В зависимост от случая трябва да позвъните на телефона за спешна помощ или да идете до кабинета на вашия лекар. Понякога нашата преценка на състоянието не е правилна и губим ценно време. Ето какво съветват лекарите:

Това са условия, които налагат моментално обаждане на спешния телефон.

•             Болка в гърдите или затруднения при дишането. Това може да е белег на сериозни състояния като инфаркти, разкъсване на белодробните въздушни торбички и кръвни съсиреци.

 

•             Внезапно изтръпване на крайниците, слабост или силно главоболие, особено, но не винаги, с повръщане. Причините могат да включват сериозни състояния като инсулт / аневризма или да са леки като стрес и напрежение.

 

•             Внезапна и продължителна коремна болка, която трае повече от час, която може да бъде придружена от продължително повръщане. Важно е да се гарантира, че няма допълнителна опасност за пациента, ако сериозното състояние причинява болката.

 

•             Кръвотечение от носа, което трае повече от 20 минути.

 

•             Неясна реч, мърморене или промяна в ритъма на говорене, който може да говори за инсулт, нараняване на главата или други неврологични нарушения.

 

•             Треска, придружена от силна болка във врата или главоболие, което може да показва енцефалит (възпаление на мозъка) или менингит (възпаление на мембраната, която обгражда мозъка).

 

•             Химически изгаряния след контакт с корозивно вещество.

 

•             Травми - отворени (с кървене) или затворени (с болка и подуване). Раните, които кървят непрекъснато, въпреки прилагането на директен натиск, или тези с разтворени ръбове често изискват зашиване, което не винаги е налично в нормална клиника. При наранявания с подуване или болка може да се наложи рентгенова снимка, за да се изключи фрактура.

 

•             Продължителна треска, свързана с припадък или почти припадък, гръдна болка, затруднение при дишането или силна коремна болка. Високите температури при много малки деца, особено тези на възраст шест месеца или по-малки, се нуждаят от специално внимание. Такива пациенти вероятно ще бъдат подложени на кръвен тест, вероятно интравенозно капково, рентгеново или сканиране, както е подходящо.

Такива симптоми могат да показват други основни проблеми, които изискват допълнителни тестове.

Според лекарите, важно е да се правят изследвания, които често не са за поликлиниката. Например, ако симптомите са причинени от сериозен медицински проблем като инфаркт, времето е от съществено значение да се опитате да спасите колкото се може повече от сърдечната функция. Това би подобрило резултата на пациента както веднага, така и в дългосрочен план. Затова пациентът трябва да бъде откаран в болница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com