9-те най-загадъчни народа в света

2434
9-те най-загадъчни народа в света
Снимка: Ина Лазарова

Това са едни от най-загадъчни народи в света.

Баски

Баските се смятат за един от най-мистериозните народи на Европа. Предполага се, че тези жители на Испания са свързани с грузинците – неслучайно Пиренейският полуостров се нарича още „Иберийски“, а едно от старите названия на Грузия е „Иверия“, произнасяно и като „Иберия“. Някои експерти казват, че баските имат генетична прилика с много европейци. Но все още остава загадка защо баският език е различен от всички други езици в света.

Ениши

Енишите водят чергарски живот в държавите от Централна и Западна Европа. Мнозина ги бъркат с ромите, тъй като постоянно сменят местоживеенето си. Експертите все още не могат да обяснят какво е накарало европейци да водят цигански начин на живот.

Нивхи

Този мистериозен народ, живеещ в долното течение на река Амур и на Сахалин, също има свой уникален език. Към днешна дата броят на нивхите не надвишава 5000 души. Интересно е, че според някои японски лингвисти езикът на нивхите може би представлява ранен стадий на японския език.

Загадки на природата, които нямат обяснение

Калаши

На фона на мургавите пакистанци калашите се отличават с външния си вид - светла кожа и коса. Съществува версия, че калашите може да са потомци на древните арийци. Любопитно е също, че след като са живели в мюсюлманска среда в продължение на много векове, калашите не приемат исляма и остават езичници.

Догони

Догоните, живеещи в африканската държава Мали, отдавна вълнуват умовете на етнолозите. Причината е, че макар до ХІХ век да не са имали контакт с европейците, догоните притежават големи познания за космоса. Те познават много добре астрономията: например, знаят, че звездата Сириус фактически се състои от 2 звезди (което европейците открили едва в 1862 г.), известно им е наличието на спътници около Юпитер. Но съвременните учени са скептични към подобни „факти“, понеже описанието на небесните тела при догоните е много абстрактно.

Туареги

Африканските туареги с право са включени сред най-загадъчните народи на планетата. Например, мъжете от този народ трябва да покриват лицата си, а жените имат право на интимни отношения с различни партньори. В същото време родовата линия и правото на наследяване са по майчина линия. И това въпреки факта, че по-голямата част от туарегите изповядват сунитския ислям.

8 загадки, които само гениите могат да решат

Саами

Саамите се считат за един от най-древните народи, възрастта им е около 7000 години. Някои експерти класифицират саамите като монголоиди, докато други ги класифицират като палеоевропейци. Прави впечатление, че техният език има над 10 диалекта, които са толкова различни един от друг, че може да бъдат наречени отделни езици.

Унгарци

Най-близките роднини на унгарците днес са сибирските народи ханти и манси. Самите унгарци са дошли в Централна Европа от Скандинавия - неслучайно езикът им спада към угро-финската езикова група. Засега специалистите нямат отговор защо тези някогашни номади-еленовъди внезапно тръгнали на юг.

Памирци

Сега памирците живеят в планините на Памир сред тюркски народи. Те се различават значително от тях по външния си вид: светла кожа, а понякога дори сини очи и руса коса. С какво са свързани тези различия остава загадка. Памирците принадлежат към най-източния клон на европеидната раса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com