Авитохол - първият български владетел. Кой е той?

12263
Авитохол - първият български владетел. Кой е той?
Снимка: iStock

Всички знаем, че Българската държава е основана през 681 г. от хан Аспарух, син на Кубрат, родоначалник на рода Дуло. Но сред историците съществуват и други теории, посочващи друго начало и друг родоначалник на легендарния род.

Именник на българските владетели

През 1861 г. руският учен Александър Попов открива Именника на българските владетели при изследване на руски летописи. Известни са три руски преписа на този документ, най-ранният от които е от края на 15 век (Уваров препис). Именникът представлява кратък летопис с имената и родовете на няколко ранни български владетели. Посочени са датите на възцаряването им на престола и продължителността на управлението. Титлата хан не се споменава при нито един от тях. Споменава се титлата “княз”, с която са наречени Аспарух и петимата му предшественици.

Кой е първият български владетел според Именника на българските ханове?

Кой е първият владетел според Именника?

Авитохол

“Авитохол живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година (на завземането на властта) дилам твирем” (дилом - змия, месец “твирем“ -четвърти).

Според тълкуването на Васил Златарски това е 146 г. , според това на Петър Добрев - 165 г.

Кой е Авитохол?

Освен споменаването на това име в Именника на българските владетели, всички други сведения за Авитохол са само предположения. Няма категорични данни за неговото реално управление и живот. Ето най-популярните теории за Авитохол:

Легендата за Авитохол

Преди много хиляди години едно малко детенце било отвлечено от люлката. Злодеите го понесли към своята пещера, но то пищяло толкова силно, че те се ядосали и го захвърлили сам-самичко в гората. Дни и нощи плакало, но никой не идвал да го спаси. Изведнъж се появила чудна сърна. Тя дотичала при детето и започнала да го кърми като родна майка. Така детенцето тръгнало със сърната и тя се грижила за него. Млякото й било вълшебно, детенцето растяло не с дни, а с часове и скоро се превърнало в голям и силен юнак. Очите му били благи и кротки като на елен, а ръцете му силни и яки като ствол на горски дъб. Никой не можел да победи този приказен юнак, но той бил толкова добър, че никога не закачал добрите хора. Преследвал само разбойниците и крадците. Когато чеул, че някъде се е появил злодей, веднага го намирал и наказвал.

Естествено всички девойки били очаровани от него и той се оженил за най-красивата от тях. Родили им се чудни деца - всичките юнаци с кротки като на сърна очи. Родът се разраснал, но нямал име. Синовете все питали “Татко, как да се нарича нашият род?”
Тогава той дал необикновено име, което никой друг народ не може да произнесе и да се нарече така: българи.

Този юнак бил Авитохол. За съжаление, няма писмени свидетелства за това, само предположения.
Според Петър Добрев името се превежда чрез памирските езици: “Ави” - сърне и “тохол” - син, т.е. Авитохол означава "Син на сърната".

Кои са десетте най-велики български владетели?

Авитохол е Атила

Популярно, но не особено достоверно, е предположението, че Атила и Авитохол са едно и също лице. Второто име в “Именника на българските владетели “ е Ирник, т.е. наследника на Авитохол. Любимият син на хунския вожд Атила се казва Ернак, оттук идва и предположението, че Авитохол е Атила, така както Ирник е Ернак.
Според проф. Васил Златарски тази хипотеза е несъстоятелна, подобно мнение се приема и от доста съвременни историци.

Авитохол в книгите

И като не можем да намерим точен научен отговор на въпроса Кой е Авитохол, нека се обърнем към книгите за него:

“Авитохол бе потънал в някакво странно състояние…Какво бе най-важното нещо, до което бе достигнал: че всеки българин трябва да съчетае в себе си три души и да следва Пътя на воина (багатура), Пътя на монаха (колобъра), Пътя на човека или на знаещия (тумира) и тогава в него ще се появи орендата, божественото прозрение; то ще бъде спуснато от Небето към него, това е Пътят на владетеля (кана). Така всеки, по всяко време, можеше да стане българин.
Българин е не толкова категория на човек, принадлежащ към народа на българите, колкото състояние на духа и Силата (орендата).”

“Тангра”, Токораз Исто

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com