Била ли е Силистра столица на България?

14992
Била ли е Силистра столица на България?
Снимка: Фондация „ЕкоОбщност”

Запитани кои са старите столици на България повечето хора с лекота посочват Плиска, Преслав, Търново, но малцина знаят, че има и други, за които се говори малко и за които все още съществуват спорове дали да се причислят ли към столиците на държавата ни. Такъв град например е Силистра. Била ли е Силистра столица на България е спор, който се разгоря активно покрай законопроект, предвиждащ старите столици да получат специален статут с цел съхраняване на културно-историческото наследство, както и да имат свой празник, отбелязван в определен ден всяка година. Сред градовете, посочени като столици на България, във въпросния законопроект освен Плиска, Преслав и Търново са посочени и Силистра, и Никопол – факт, който отговаря категорично на въпроса била ли е Силистра столица на България, макар някои археолози да се противопоставят на включването на Силистра като столица на България и да отричат това.

Сигурни ли сме, че знаем коя е първата българска столица?

Била ли е Силистра столица на Българи според археолозите от Историческия музей в Силистра?

За разлика от свои колеги, активно отказващи да припознаят града като стара столица на България, археолози от Регионалния музей в града подчертават, че той възниква като резиденция на българския владетел по времето на хан Крум. Естествено е носел различно име – Дръстър – наследник на древния Дуросторум – една от най-старите крепости на територията на страната ни. Дръстър е бил града с двореца на владетеля, който дворец според открити артефакти, бил наричан Мундарага. Дори по времето на цар Симеон Велики градът е бил негово седалище и негова резиденция по време на маджарското нашествие през 896-897 година. Друг неоспорим факт е, че източната порта, както и северната крепостна стена на Дръстър, са били изградени по подобие на тези в старите ни столици – факт, който се приема за поредното доказателство в полза на твърдението, че Силистра е била столица на България. Дори днес в Силистра личат следите на средновековния град. Всичко това заедно с откриването на голям обем летописно съдържание в града, археолозите от Силистра изтъкват като ярки и категорични доказателства, че Дръстър, тоест днешна Силистра, е бил столица на България. Нещо повече – градът по думите им е бил и патриаршеска столица, културен и търговски център на България, както и религиозен център след покръстването.

Знаете ли колко на брой са всички столици на България?

Какво се случва с Дръстър, когато България вече не е самостоятелна държава?

Векове наред страната ни е била под Византийска и Османска власт. Важен въпрос е не само била ли е Силистра столица на България и какво се случва с града по време на дългото робство. Дръстър се превръща в средище на византийската тема Паристрион (Подунавието), когато България пада под властта на Византийската империя. През 1391 година пък Дръстър преминава в ръцете на Османската империя и с това е поставен и краят на средновековния град. Той обаче съхранява в земите си артефакти, частици от славното минало на България, останали от времето, в което е бил столица на страната ни, които и днес могат да се видят в Силистра – градът-потомък на Дръстър – една от старите столици на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Какво може да предизвика отвращение към месото?

Съпругата ми се оказа мъж: Младоженец с ужасяващо разкритие след 12 дни брак (ВИДЕО)

Как никога да не закъснявате: 8 прости съвета, които вършат чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com