Бирата се оказа още по-полезна

19428
Бирата се оказа още по-полезна
Снимка: iStock/Guliver

Учени от университета на Орегон са изяснили, че съединение, което се съдържа в една от основните съставки на биратахмела – може да снижава нивото на холестерола и захарта в кръвта, а също да помага в борбата с натрупване на килограми.

Става дума за ксантохумол – природен флавоноид.

Пием бира като за 14-о място в Европа

България заема 14-о място в Европа по потребление на бира. През 2014 г. у нас са консумирани 5,230 млн. хектолитра пиво, показва доклад...

Изследователите са провели опити с лабораторни мишки, които били на храна с високо съдържание на мазнини и едновременно получавали различни дози ксантохумол. Контролната група не получавала тази съставка.

Най-високата доза ксантохумол намалявала нивото на "лошия" холестерин с 80%. При това нивото на инсулин се снижавало с 42%, а показателят на възпаления IL-6 спадал със 78 процента.

Учените отбелязват, че приемането на ксантохумол се отразило и на теглото на животните. Всички мишки, благодарение на "мастната" диета, започнали да дебелеят. Но гризачите, които получавали ксантохумол, наддали с 22% по-малко в сравнение с контролната група гризачи.

Изглежда, че ксантохумол повишавал употребата на кислород и ускорявал обмяната на веществата.

10-те заповеди на бирата

Няма по-добър метод за разхлаждане от изпиването на една студена бира. Ако и вие сте почитатели на тази напитка, със сигурност знаете 1...

Необходими са още изследвания, които да могат да покажат доколко това вещество е безопасно и полезно за хората. Най-високата доза ксантохумол в изследването била 60 милиграма на килограм маса на тялото дневно. Това е еквивалентно на 350 мг дневно за човек с тегло 70 кг, което е прекалено много.

За да получи това количество, човек трябва да изпива по 3500 пинта (около 2 литра) бира. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Archives of Biochemistry and Biophysics.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com