Бромелия - грижи и отглеждане

18567
Бромелия - грижи и отглеждане
Снимка: Priti Solanki / Pixabay

Красивото цвете бромелия произхожда от тропическите райони на Америка. В природата може да го срещнете в над 2000 разновидности. Повечето от тях са растения с къси стъбла и дълги, дебели листа, които се увиват помежду си и образуват розетка във формата на фуния. Много често по време на цъфтеж горните листа на бромелиите променят цвета си, който става жълт, червен или син. След периода на цъфтежа растението постепенно загива. Но в същото време е образувало нови издънки, които след вкореняване може да се засадят.

Бромелиите идват от места с влажен климат, където валежите са постоянни през цялата година. Препоръчително е да се отглеждат в приблизително еднакви условия през цялата година. Най-подходящата температура за тях е 18 - 24 ° С. Това цвете се чувства добре при висока влажност и трябва редовно да се полива. През горещите дни поливайте един или два пъти на ден.

Пролетното слънце може да е опасно за саксийните цветя

Месец април ни радва с повече слънчеви дни, а светлата част на деня се увеличи значително. От една страна, това е добре – можете ...

Поливането трябва да е достатъчно обилно, за предпочитане с хладка вода. През зимата поливайте малко по-умерено, достатъчно е веднъж седмично. Ако светлината е оскъдна през зимата, тогава е необходимо да намалите температурата на + 15 + 17 ° C.

Бромелията обича помещение с добро осветление, но не и пряка слънчева светлина през летните месеци. Развива се добре на чист въздух, така че трябва редовно да проветрявате помещението. Периодът за присаждане е в началото на пролетта. Кореновата система на повечето растения е слаба, въпреки внушителните размери на надземната част на цветето. Засаждайте в рохкава почва. За да а направите ронлива, добавете към нея ситно нарязана кора от иглолистни дървета (например смърч или бор, заедно с игли), както и парчета брезови въглища.

Бромелиите се размножават чрез семена и издънки, които имат корени. Семената се засяват в купи в смес от листна пръст и пясък. Разсадът се държи при затопляне на почвата с температура около 30 ° C, при влажни условия и на лека частична сянка.

Тези цветя се характеризират с постепенно загиване след цъфтежа, който може да продължи няколко години. Използват се предимно като дълготраен букет, а след края на цъфтежа и загубата на яркия цвят на листата обикновено се изхвърлят. Въпреки че, ако създадете необходимите условия, растение може отново да разцъфти. 

Полезните свойства на юката - знаете ли, че става за ядене?

Юката  е вечнозелено растение, което в природата най-често се среща в районите на Северна, Централна или Южна Америка. На вид тя м...

Когато купувате бромелия, обърнете внимание на състоянието на листата, върховете не трябва да са кафяви и сухи. Не забравяйте да прегледате и за паразити. Ако ги намерите, въздържайте се от покупка. Бромелиите се купуват главно през студения сезон, така че не забравяйте да се погрижите за топло транспортиране до дома, растението не трябва да бъде изложено на студен въздух дори за секунда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com