Черен списък с храните, които диетолозите забраняват за закуска

15167
Черен списък с храните, които диетолозите забраняват за закуска
Снимка: iStock/Guliver

Отдавна е доказано научно, че закуската е важно хранене, което драстично снижава опасността от появата на диабет, инфаркт и подобрява концентрацията през целия ден. Тези, които закусват редовно, поддържат здравословно тегло. Много обаче зависи от това каква храна си приготвяте за закуска. Например диетолозите съветват да се премахнат сладкишите, преработените меса и соковете, наред с други неща.

1. Сладка зърнена закуска

Това са най-здравословните закуски, които трябва да хапвате сутрин

Всеки знае, че най-важното ядене от деня е закуската. Изборът на първото хранене след ставане дава на организма ни необходимата сила и ...

Както диетологът Кели Макгрейн обясни, ако започнете деня с купа зърнена закуска, ще почувствате глад много бързо след хранене. Факт е, че повечето зърнени храни са произведени с рафинирано брашно, така че те практически нямат фибри. Освен това, те имат малко протеини, но високо съдържание на захар.

2. Колбаси и други преработени меса

Според диетоложката Роксана Ехсани това не е най-питателната храна за закуска. Например, колбасите имат натрий в излишък, който може да повиши кръвното, както и наситени мазнини, които не са препоръчителни за сърцето и кръвоносните съдове. Експертът подчерта, че консумацията на преработено месо е свързана с повишен риск от появата на рак и хронични заболявания.

3. Пшеничен хляб

Както диетологът Доун Джаксън Блатнър посочи, пшеничният хляб не означава „пълнозърнест“. Според него, много хора се заблуждават, като са уверени в ползите от пшеничния хляб. "Белият хляб има отрицателен ефект върху кръвната захар и нивата на енергия, като първо ги повишава драстично, а след това ги намалява драстично. Най-добрият избор е пълнозърнест хляб, който може да послужи за основа за тост с авокадо. И не забравяйте да консумирате и протеин по време на закуската “ съветва той.

Закуски за енергия преди и след тренировка

Закуските за енергия преди и след тренировка са важни за всеки, които обича да тренира сутрин, по време на обедната си почивка или вече...

4. Ароматизирани кафе напитки и сокове

Повечето ароматизирани кафе напитки са с високо съдържание на калории и захар без почти никакви други хранителни вещества, каза диетологът Маги Михалчик. Вместо такива напитки тя съветва да си приготвите натурално кафе у дома, като към него добавите мед, банан и бадемово масло.

Експертите също препоръчват да се ядат само прясно изцедени сокове за закуска, като се избягват опциите да са закупени от магазина. Според диетолозите, последните съдържат твърде много захар, което може да бъде особено опасно за хората с диабет.

5. Кексчета

Тези печени продукти имат много калории, наситени мазнини и захар. В мъфините има малко протеини, така че те няма да могат да осигурят на тялото ситост за дълго време, допълват диетолозите.

3 здравословни закуски за ученици

Всяка майка иска да изпрати детето си на училище нахранено, весело и преливащо от жизненост и енергия. И всяка майка се опитва да разно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Мис съвършенство: как да свалим мазнините по корема

Тази домашна захранка за шаран ще подобри вашия риболов значително

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com