Да тренираме ли, ако не се чувстваме добре или сме болни

4750
Да тренираме ли, ако не се чувстваме добре или сме болни
Снимка: iStock/Guliver

Когато сме болни или дори малко настинали, обикновено не притежаваме енергия и ни се иска да си отделим време за почивка. Физическата активност повлиява положително върху нашето здраве. Тя укрепва имунитета, спомага срещу респираторни и болести на сърдечно-съдовата система, но стига да е с умерена интензивност, защото ако става въпрос за тренировки с прекалено физическо натоварване, те действат, като пречат на правилното действие на имунната ни система. 

Когато сме болни имаме нужда изцяло от почивка вместо веднага да се втурнем към спорта. В този период имунната ни система се нуждае от достатъчно кръв, а спортуването увеличава притока на кръв до някои органи, но ако продължим тренировките по време на настинка или грип те могат да доведат до някои нежелани последици.

Никога не пийте тази напитка преди тренировка

Поддържането на хидратация по време на тренировка е важно не само за цялостното здраве, но и за издръжливостта на тялото при физическо ...

Тренировките особено по време на настинка или заболяване на респираторната система няма да дадат никакъв положителен ефект върху здравето ни, а дори точно обратното. Вследствие на това са възможни състояния на влошен синузит, кашлица, влошаване на състоянието и др. Ако пък имате и температура като симптом, въобще не си помисляйте и не се насилвайте да отметнете днешната тренировка. 

Още проучвания, които наблюдават спортисти, останали активни по време на настинка, откриват, че те имат по-сериозни симптоми и усложнения, както и се възстановяват по-бавно. Лекарите твърдят и застават зад мнението, че имунната система трябва да си почине известно време, за да завърне защитната си функция, както и да се пребори с появилите се инфекции.

Спортът има много ползи за цялостното ни здраве, но много хубаво не е на хубаво и затова трябва да усещаме и чуваме тялото си – ако то има нужда от почивка, дайте си колкото време ви е нужно. Дори да усещате, че имате нужната енергия, при започване на трениривката ще усетите по-бърза умора и изтощение. Препоръчваме ви, когато състоянието ви се подобри, да започнете с кратки разходки и съвсем леки натоварвания, без да притичвате към тежките силови или кардио тренировки.

Възползвайте се от времето си за почивка, наблягайте на мързелуването в случаи и ще видите, че симптомите на болестта ще ви напуснат бързо.

Коя е най-добрата храна след тренировка

Отдавна се знае, че успехът е 30 процента обучение и цели 70 на сто диета. Важно е тези елементи да се комбинират добре един с друг. М...

За всяко едно нещо е важно да следвате знаците и сигналите, които тялото ви ви изпраща – така може да стопирате бързо нежеланите болести и не само. Спортувайте винаги когато можете, но в случаи на настинка е по-добре да позабавите нещата. Това ще се отрази най-добре на здравословното ви състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

С тези подправки агнешкото месо ще се превърне в незабравимо ястие

Как се празнува Великден в различните страни: 9 необичайни традиции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com