Депутати вярват в Бог и носят кръстчета на петък 13-и

1438
Депутати вярват в Бог и носят кръстчета на петък 13-и
Снимка: БГНЕС

Петък 13-и е. На този ден някои хора изпитват силни притеснения, когато настъпи това съвпадение от ден от седмицата и число от месеца, дори развиват фобия. За други това е ден като всеки друг. Най-често срещаните суеверия са свързани с бариери, които сами си поставяме - според някои на този ден не се предприемат пътувания; други смятат, че ако точно на 13-и счупят огледало, ще имат седем години лош късмет, а ако черна котка ви мине пътя - също.

Различното възприемане на този ден, признат от някои за фатален, показа дали част от българските депутати са суеверни и от какво се страхуват.

Защо е "черен" петък 13-ти?

Петък 13-ти, наричан още "черен петък" от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първиче...

„Практически не съм, но не малка част от обществото има някакви суеверия по различни поводи. Мога да кажа, че имам и колеги такива и колеги със сериозни професии, които имат някакви суеверия, някакви фобии, за каквото и да е било. Фобиите са различни - от затворени пространства, от полет със самолет и от асансьори“, коментира депутатът от ВМРО Калин Поповски, цитиран от БГНЕС, и разказа една показателна за него история.

„Бях войник в ЦСКА в медицинския отдел и събота и неделя осигурявахме състезания и тренировки на „Червено знаме”. Така на един петък 13-и имаше двама национални състезатели. Единият отказа да скача и да тренира за предстоящо първенство, като каза, че на петък 13-и рискови скокове няма да прави. Другият продължи да тренира и направи една тежка контузия. Може би така е било писано, да не мислим, че точно на петък 13-и, но този, който си спести тренировките каза: Казах ли ти аз, на този ден не трябва да тренирам! Може да е било някакво странно съвпадение, но наистина стана на петък 13-и”, обясни депутатът, който е член на здравната комисия. Той призна, че се страхува от затворени пространства, например от асансьори, но тази фобия не се влияе от деня.

Според председателя на Здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова всеки е суеверен, но тя лично се бори със своите и въпреки това този ден поражда лека тревога. „Ако разчитаме на твърдата си вярва в Божията защита, когато се опитваме да бъдем добри и да я заслужим, аз вярвам, че суеверията трябва да се преодоляват. Аз смятам, че всеки човек, който е със здрав разум, се страхува, защото отчита една или друга реална или въображаема опасност, но все пак е добре наистина да сме здраво стъпили на земята и да разсъждаваме позитивно. Позитивното мислене води и до добро здраве”, посочи тя. Дариткова призна, че носи кръстче на ръката и смята, че то я пази от всичко.

А председателят на парламентарната Социална комисия Хасан Адемов каза, че се страхува... от самия себе си. „Аз се страхувам от самия себе си и от нищо друго. Защото не знам как ще процедирам в различните житейски ситуации. Страхувам се, разбира се, и от това да не реши съдбата да ме накаже по някакъв начин, но в крайна сметка никакво значение няма от какво се страхува човек, а както казва народът: Ако му е писано да се удави, няма да се обеси!”, каза депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той добави, че свързва петък 13-и и с доста трагични събития и даде пример с тежката катастрофа с автобус на АМ „Тракия”, при която на 13.04, в района на Вакарел, загинаха 6-ма души, а 22 бяха ранени, сред тях и дете. „Да се надяваме, че на този ден 13-и петък няма да се случи нищо подобно”, изрази надежда Адемов.

5 неща, които не знаете за петък 13-ти

Отново е петък 13-ти! За някои - ден като всички, за други - пристъпи на паника, черни котки, страх и тревога. Петък 13-ти, наричан още...

Той добави още, че суеверието е въпрос на личен избор и това до голяма степен зависи от това как човек усеща нещата от гледна точка на своето себеусещане. „Не бива чак толкова сериозно да вземаме нещата и трябва да възприемаме този ден както достатъчно сериозен от гледна точка на поведението, така и малко на смях, малко иронично, за да приемаме нещата такива, каквито са“, каза в заключение Адемов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com