Десет съвета как да развиете скритите си таланти

1279
Десет съвета как да развиете скритите си таланти
Снимка: iStock

Всеки човек иска да развие талант в дадена област или да доразвие таланта, който вече притежава. Ще споделя с вас 10 идеи, които могат да ви помогнат да развиете вашият талант в областта, която сте си избрали.

Първи съвет: Водете си дневник

Добре е да записвате идеите си и всичко, което ви дойде на ум и да разсъждавате върху бележките си. Така ще имате по-голяма яснота за живота си и за това, което искате да се занимавате - създавате карта за посоката на пътят ви и я следвате.

Втори съвет: Наблюдавайте активно умението, което искате да научите

Важно е да се създаде интензивна връзка - да си толкова задълбочен в наблюдаването (или слушането), че да можеш да си представиш усещането от съответната дейност. Ако искате да усвоите дадено действие си представете, че сте в тялото на изпълнителя. Осъзнайте движението. Опитайте да почувствате правилното му изпълнение. За умствени умения, като шахът например, трябва да пресъздадете моделите, които изпълнителят показва (за шахът може да преиграете известни класически ходове).

Трети съвет: Разделете всяко умение, което искате да научите на части

Всяко умение е изградено от по-малки стъпки, които трябва да се научат, за да се разбере и овладее самото умение по-добре и ефективно. Първоначално трябва да приложите активното наблюдение до момента, когато можете да видите действието в ума си съвършенно и след това отговорете на следните въпроси: "Коя е най-малката част на умението, което можете да овладеете?" и "Кои други части на действието се свързват с най-малката?". Упражнявайте първо частите, докато ги научите добре и след това цялото умение с частите му.

Талант от Русе впечатли Хайгашод Агасян на песенен конкурс

В Казанлък се проведе седмия Национален конкурс за забавна песен. Мотото на надпреварата бе „С песен да възродим доброто&rdq...

Четвърти съвет: Бъдете усилни

За всяко действие в нашия живот трябва да положим усилие. Понякога е по-малко, друг път е по-голямо, но винаги има нужда от такова.При развиването на умения и таланти, усилието е по-голямо, но си заслужава защото ще израстнете и ще постигнете повече в живота.

Пети съвет: Тренирайте новото умение всеки ден

Да тренираш всеки ден по пет минути е по-добре, отколкото един час на седмица, защото умът ни предпочита и работи по-добре, когато го тренираме и изучаваме нещо бавно по бавно всеки ден, отколкото всичко наведнъж. Просто направете тренировките във всекидневен навик и резултатите ще са по-добри и, дори по-бързи.

Шести съвет: Имитирайте

Златната рибка на Бургас се нарича Десислава Белова

България отдавна търси своето вдъхновение, но някак все не успява да го намери. А то е навсякъде около нас - само трябва да направим ус...

Това е може би един от най-логичните и близо до ума съвети - да имитирате. Постарайте се да имитирате даденият човек, актьор или действие, за да научите как да го извършите. Но не бъдете просто имитатори, но и научете възможно най-много за умението или талантът, който искате да развиете, за да го разберете и по този начин да успеете да го научите по-качествено.

Седми съвет: Изиграйте наум видео на идеалното изпълнение на умението преди да заспите

Това ще ви помогне да видите движенията и правилните действия, а също така ще заспите по-лесно.

Осми съвет: Отделете най-малко осем седмици за развитие на новото умение

Всеки иска да стават нещата бързо и ако не са такива се разочарова и счита, че просто нещото не работи. За новото умение или талант ще се изисква най-малко осем седмици за развитието му и за големи успехи, така че не се разочаровайте и не се отказвайте ако не се получи от веднъж. Търпението е добродетел.

Василиа Петрова - момичето, което прослави Кюстендил с огромния си талант

Василиа Петрова е един от най-талантливите млади народни изпълнители, не само в град Кюстендил, а и в цяла България. Тя прослави Кюстен...

Девети съвет: Ако един подход или метод не работи, смени го с друг

Най-добрият израз за този съвет е "Ако ти затворят вратата, влез през прозореца". Ако не се получават нещата с обичайния метод, просто изпробвай друг, който да работи. За да развиете таланта си по най-добрия начин ще ви се наложи да сменяте отвреме навреме, метода на тренировка и упражненията, но ще бъде за добро.

Десети съвет: Не се претоварвайте

Хората считат, че ако свършат повече работа, отколкото е поставена и се претоварят ще успеят да развият уменията си по-бързо и да свършат работата по-качествено, но това не е така. Ако се изморите, си починете и тогава пак се заемете с тренировките или задачите, които вършите. Ще бъдете много по-полезни, ще свършите работата по-качествено и ще можете да мислите по-добре.

Надявам се тези 10 трика за развиването на уменията и талантите ви да са ви били полезни!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com