Детето започва да се учи да чете много по-рано, отколкото смятаме!

1778
Детето започва да се учи да чете много по-рано, отколкото смятаме!
Снимка: 2081671 / Pixabay

Малко неща могат да бъдат толкова приятни като доброто четене, малко подаръци са толкова прекрасни, колкото да се научиш да четеш. Човекът, който чете, никога няма да бъде сам: той може да бъде приятел с всички мъже и жени, които са вложили своите идеи, мечти, опит и знания в книгите, по всяко време и на всяко място. Детето, което чете, става гражданин на Вселената: за първи път споделя тайния код на възрастните, то намира прозореца за да отлети, където и да го отведе любопитството му.

Ние, възрастните, караме децата си да чакат шест дълги години, преди да им позволим сами да получат достъп до скрития оазис на четенето. Правим го не с егоистичното желание на онези, които не искат да споделят намереното богатство, а защото смятаме, че преди тази възраст те не са достатъчно зрели или способни да четат. 

Как да научим дете да чете и учи букви под формата на игри?

Децата трябва да получават определени умения и знания от родителите си. Всички майки и татковци трябва да знаят как да научат детето да...

Ние сме готови да четем с бебета и можем да прекараме много време в разказване на истории и четене на стихчета на малки деца. Чудесно! Това е един от най-добрите начини да използваме времето, което прекарваме с децата си. Но да ги научим да четат? Не сме толкова сигурни в това. Вярваме, че това е задача на училището, "учителят ще го научи", когато стане на шест-седем години. Вярваме, че като родители не сме обучени да го правим, няма да знаем откъде да започнем. Но малките деца могат и искат да се научат да четат.

Ако едно дете на две години се е научило да разбира и говори майчиния си език - огромен подвиг, като се има предвид сложността на езика, вариациите в тоновете на гласа и други. Тогава защо да не може да се научи да чете?

Мнозина биха възразили, че ако детето наистина може или трябва да се научи да чете на три, две или дори по-рано, тогава то или тя ще го направи естествено, както при устния език. И ние си представяме, че по някаква причина има превъзходство на слуха по отношение на зрението, така че децата са способни да разбират устния език от много ранна възраст, но трябва да изчакат, докато влязат в училище, за да разберат езика в писмен вид. Причината, поради която повечето деца не се научават да четат „спонтанно“, се дължи на липсата на адекватни стимули за това.

Разбира се, точно както не очакваме 24-месечно дете да може да произнася реч с перфектна изразителна яснота или да може да разбира разговорите по сложни теми, ние не очакваме, че преди навършване на три той ще може да чете Дон Кихот. Но както е възможно детето да разбере и изрази себе си в речник, съобразен със собствените му преживявания, така е възможно и то да може да разпознава множество написани думи. Устният речник ще бъде разширен, тъй като стимулите на околната среда го позволяват. Същото ще се случи и с четенето.

Няколко начина да убедим детето да чете книги!

Да, да, чуваме вашия зов за помощ. Особено в летните месеци, когато малчуганите имат цялото свободно време на света, но и онзи списък с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com