Диетолог: яжте тези 5 храни, за да сте сити през целия ден

2285
Диетолог: яжте тези 5 храни, за да сте сити през целия ден
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Нискоенергийното хранене е дълбоко погрешно и предизвиква сънливост особено в следобедните часове. Ефектът от чашата кафе или друга ободряваща напитка, както и от консумирането на шоколад е краткотраен, защото систематично сте пренебрегвали консумирането на храни с висок и траен енергиен индекс.

Това означава, че протичащите в организма ви енергийните процеси, не са били ефективни в достатъчна степен, за да създадат необходимите условия за нормално протичане на съвкупността от биохимични процеси, осигуряващи активността на структурните елементи на живия организъм. Именно енергийният недостиг е в основата на много заболявания, водещи до съсипано здраве или/и ускорено застаряване.

Разбира се, енергийният застой в тялото също има негативно влияние върху здравето, така че рационалното хранене трябва да е добре балансирано с физическата активност. Поради това, ако сте със усещане, че постоянно ви липсва енергия, то със сигурност би следвало да анализирате внимателно всекидневното си меню и да го регулирате в посока към приемане на достатъчни количества високоенергийни храни.

За нищо на света не яжте тези храни, докато боледувате дори и от настинка

Именно храната е основният източник на енергия и от вида и количеството й зависят енергийните нива в тялото и как то ще ги използва. Непосредствено след като енергийните калории навлязат в организма, в него започват специфични процеси, при което се отделят ензими и хормони, които разграждат калориите. Тези процеси трябва да се извършват бавно и устойчиво, което да рефлектира за постепенното освобождаване на енергията.

Храните, с най-ефективен енергиен принос, съдържат изобилие от сложни въглехидрати, и протеини, които бавно се разграждат. Трябва да се подчертае, че енергийните нива в организма зависят до голяма степен и от продължителността на нощния сън, двигателната дневна активност, редовното практикуване на спорт, честотата на храненето, обема на консумираната храна и разпределението на калорийния баланс.

Това са най-ефективните храни за пречистване на кръвта от токсини

Ето кои са храните с подчертано висока енергийна стойност да поддържат организма в превъзходно кондиционално състояние през целия ден:

1. Зелени листни зеленчуци, чушки, моркови, като най-ефективни се оказват кръстоцветните зеленчуци – зеле, броколи, спанак, карфиол, рукола, брюкселско зеле, манголд;
2. Горските плодове, банани, ябълки, цитрусови плодове;
3. Пълнозърнести храни, богати на фибри, които в най-голяма степен осигуряват желаното продължително усещане за ситост и прилив на енергия (тук приоритет имат лещата и овесените ядки, съдържащи огромно количество фибри);
4. Богатите на мазнини и протеини най-разнообразни млечни продукти: масла, сирена, кашкавали, млека (като най-ефективни са прекрасните кисели млека, богати на безценните витамини от групата B), иницииращи много енергия в тялото;
5. Нетлъсто месо, протеините в което са мощен енергиен източник, засищащ дълготрайно и така поддържащ високо ниво на работоспособност и в късните часове на деня;

Запомнете, за да се радвате на повече енергия през целия ден е важно да се храните разнообразно с горепосочените продукти, включвайки ги постоянно в диетите си. Като при това ги комбинирате правилно, за да подобрите продуктивността си. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com