Джузепе Гарибалди и Георги Раковски – имали ли са контакти помежду си?

11363
Джузепе Гарибалди и Георги Раковски – имали ли са контакти помежду си?
Снимка: БГНЕС

Италианският генерал Джузепе Гарибалди, считан за един от бащите на Италия, виден революционер, свързан с прочутата Италианска революция, има свой паметник в София, издигнат през 2010 година. Факт, който вероятно не може да подминете с лека ръка, без да се запитате защо и с какво го е заслужил, каква е връзката на България с Гарибалди. Малцина знаят, че личности – революционери и борци за националната ни независимост, сред които Петко Войвода и Раковски са повлияни именно от Гарибалди. Но срещали ли са се Джузепе Гарибалди и Георги Раковски, поддържали ли с контакт помежду си, или просто Раковски се е вдъхновил от личността на италианския генерал?

Къде е роден Георги Раковски – всеки трябва да знае това

Джузепе Гарибалди и Георги Раковски – историята разказва

Историята разказва, че Петко войвода е участник в похода на Гарибалди за обединението на страната му, което обяснява присъствието на паметник на българския войвода в Рим. Не само Петко войвода обаче бил възхитен и вдъхновен от подвига и делата на Гарибалди. Редица български революционери се твърди, че са попили от мъдростта, смелостта и жертвоготовността му, както и че са били част от историческия марш на хилядата борци на Гарибалди, участвали са в похода му и подвигът им е увековечен върху паметници в Италия. Генералът е бил пример и вдъхновение и за Левски, Раковски, Ботев и Каравелов. Но срещали ли са се Джузепе Гарибалди и Георги Раковски?

Историята сочи, че през 40-те години на ХІХ век именит италиански художник рисува Раковски с български флаг, на който революционера ни избира сам цветовете, заимствайки ги от знамето на Италия, но разменяйки реда на подреждането им. Според Георги Нешев – изследовател, в Букурещ през 1864 година се случва паметната среща между Джузепе Гарибалди и Георги Раковски. Хаджи Димитър, твърди изследователят, също е присъствал на въпросната среща между българския и италианския революционери.

Роден е Георги Сава Раковски

Писмото на Гарибалди към Раковски

Твърденията на изследователя Нешев се потвърждават и от писмо, изпратено от Гарибалди до Раковски, което е представено по време на изложба на библиотеката в Сливен. Писмото е оригинално, част от архива на Раковски и чрез него Гарибалди призовава Раковски за обединение и сътрудничество срещу османската тирания с цел извоюване на жадуваната свобода. Това писмо е явно и категорично доказателство, че Джузепе Гарибалди и Георги Раковски не просто са имали контакт помежду си, но и планове за съвместни действия по пътя към жадуваната свобода. Ценният документ, съхраняван в трезора на Националната библиотека, за първи път става обществено достояние и вижда бял свят именно по време на споменатата изложба.

Безспорно е не само, че български революционери са се вдъхновили от похода на Гарибалди, че в него са участвали и българи, но и че Джузепе Гарибалди и Георги Раковски са се срещали лично и са поддържали контакт помежду си, говорейки за свобода, правда и независимост, извоювани заедно и във взаимопомощ срещу общия враг – Османската империя – поробител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...