До какви проблеми води прекомерното използване на смартфони?

789
До какви проблеми води прекомерното използване на смартфони?
Снимка: iStock

Всеобхватното използване на смартфони се превърна в отличителна черта на съвременния живот, но това удобство има скрита цена: значителни увреждания на гръбначния стълб. Прекомерната употреба на смартфони, особено в пози, които включват гледане надолу към екрана, води до състояние, често наричано "технологична шия". Това състояние се дължи на постоянната предна позиция на главата, която натоварва прекомерно шийния отдел на гръбначния стълб.

Когато човек гледа надолу към смартфона, ъгълът на врата се увеличава, което от своя страна увеличава силата, упражнявана върху гръбначния стълб. Обикновено човешката глава тежи около 10-12 кг в неутрално положение. Когато обаче главата се наклони напред, ефективното тегло върху шийния отдел на гръбначния стълб се увеличава драстично. При ъгъл от 15 градуса тази тежест е около 27 килограма, при 30 градуса тя се увеличава до 40 килограма, при 45 градуса е 49 килограма, а при 60 градуса силата може да достигне 60 килограма. Този допълнителен натиск може да доведе до редица здравословни проблеми.

5 доказани вреди от смартфона за здравето ни

Хроничната болка във врата е един от най-непосредствените и често срещани симптоми на прекомерната употреба на смартфон. Тази болка може да се разпространи към раменете и горната част на гърба, да причини дискомфорт и да повлияе на ежедневните дейности. С течение на времето тази лоша стойка може да доведе до по-сериозни проблеми, включително дискова херния, притискане на нерви и дори трайни промени в естествената извивка на шийния отдел на гръбначния стълб. Това е особено важно за по-младите потребители, чиито тела все още се развиват и които могат да понесат дългосрочни последици.

Освен това здравето на гръбначния стълб е тясно свързано с цялостната нервна система. В гръбначния стълб се намира и предпазва гръбначният мозък, който отговаря за предаването на нервните сигнали между мозъка и останалата част от тялото. Увреждането или неправилното разположение на шийния отдел на гръбначния стълб поради неправилна стойка може да възпрепятства тази комуникация, което може да доведе до неврологични симптоми като изтръпване, мравучкане и дори главоболие.

Предотвратяването на увреждания на гръбначния стълб от използването на смартфони включва както промени в поведението, така и ергономични интервенции. На първо място е важно да се внимава за стойката. Поддържането на смартфона на нивото на очите намалява необходимостта от навеждане на врата напред. Редовните почивки от използването на екрана и изпълнението на упражнения, които укрепват мускулите на врата и гърба, също могат да намалят рисковете. Ергономичните аксесоари, като стойки и държачи за телефони, могат да помогнат за поддържането на по-здрава стойка, като поставят устройството под по-естествен ъгъл на гледане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Разтърсващо стихотворение от Никола Вапцаров

Таро хороскоп за 17 юни 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 17 юни 2024

Кога яденето на варено жито е изключително полезно за нашето здраве

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Как да поддържаме желаното тегло след като отслабнем?

10 будистки правила, които си струва да приемете - следвайте ги и ще бъдете щастливи

4 знака, че той ви харесва, без да го казва

Защо трябва да почиствате пода със сол?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com