Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До колко години най-много живеят котките?

03 декември 2023, 12:33 часа

Домашните котешки любимци живеят по-дълго от дивите си роднини. Още през първата година от живота си котенцата достигат възраст, равна на възрастта на човешки юноша на 14-16 години. А на 4 години те достигат човешката възраст от 35 години - максималния разцвет на силите им.

Продължителността на живота на котките зависи пряко от следното:

- порода;

- качество на храненето;

- условия на живот;

- психологическо състояние;

- състояние на здравето.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

Тези условия са индивидуални. Първо, трябва да разделите живота на вашата котка на шест условни периода:

Бебешка възраст: до 3 месеца.

Детство: 3-6 месеца.

Юношество: от шест месеца до 2-3 години.

Младост: 3-6 години.

Зрялост: 6-9 години.

Старост: след 8-9 години.

Независимо колко дълго живеят котките, те започват експерименти и са най-активни в младостта си. Младостта е времето на максималната им активност и здраве. В зрелостта, съответстваща на човешките 40-45 години, домашният любимец започва да се държи по-уравновесено и „мъдро“, активността му намалява и се появява само при необходимост.

Старостта на котката съответства на възрастта на човека 55-60 години. Домашният любимец тогава не се различава много от старец или бабичка: той лежи през по-голямата част от деня, спи по-често, но по-малко, капризничи при избора на храна и т. н.

Средната продължителност на живота на една котка е 14 години. Но наистина всичко зависи от породата.

При еднакви условия на живот (храна, здраве и т. н.) домашните мяукащи любимци от различните породи имат различна продължителност на живота.

Ето приблизителни данни за това колко години живеят котките в зависимост от тяхната порода (в години):

Екзотична късокосместа, шотландска клепоуха, бобтейл – 14.

Британска, персийска, абисинска, канадски сфинкс – 15.

Маскарадна невска, мейн-кун – 16.

Японски бобтейл, азиатска късокосместа - 18.

Азиатско табби, руска синя, египетско мау - 19

Сиамска, тайландска, менкс – 20.

Особено важно е да следите здравето на вашата пухкава любимка (евентуално, пухкав любимец). Знаете ли, че според статистиката 33% от всички мяукащи членове на семейството страдат от бъбречна недостатъчност – и животът им се съкращава наполовина? Причините за котешка бъбречна недостатъчност са други заболявания, които пряко засягат бъбреците, нарушаване на нормалната отделителна функция (например, когато котето не може да ходи до тоалетната дълго време), некачествена храна и др.

Топ 10 на едни от най-красивите породи котки

Важен фактор за удължаване на живота на мяукащите домашни любимци е качеството на храната. Най-добре е да се консултирате с ветеринар относно конкретна марка храна и редуване на различни видове. Не трябва да плащате повече за ярки опаковки и реклама: скъпата храна почти никога не се различава много в качеството си от по-евтината. Но трябва да има балансиран състав, включително витамини, протеини, мазнини и други вещества, необходими за животното.

Физическата активност е неразделна част от здравето както на хората, така и на животните. Трябва да създадете условия за вашия домашен любимец да може да се движи свободно, да тича и да точи ноктите си. Препоръчват се ежедневни разходки на чист въздух.

Месечните посещения при ветеринарния лекар трябва да се превърнат в добра традиция. Животното се нуждае от прегледи, ваксинации и други медицински процедури, ако е необходимо: нашите по-малки братя не се различават от нас. Консултацията с ветеринаря непременно трябва да бъде редовна практика.

И най-важното – грижа! Обръщайте внимание на вашето приятелче. Естествено, това трябва да се направи разумно, с цел животното да не стане капризно и егоистично. Най-добре е да преминете едно или повече обучения с опитни специалисти. Те ще ви кажат как правилно да се държите с вашия опашат член на семейството така, че и двамата да сте щастливи.

Успех и здраве на вас и вашите любимци!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес