Добави само едно нещо при засаждането и ще предпазиш зелето от болести

4636
Добави само едно нещо при засаждането и ще предпазиш зелето от болести
Снимка: pixabay.com

Зелето е традиционен продукт, който присъства на трапезата всяка българска кухня. С него можете да приготвите различни видове салата и не на последно място традиционното кисело зеле, което присъства на всяка трапеза.

За да го предпазите зелето при засаждане от различни болести и вредители, можете да направите само едно нещо. С тази профилактика ще предпазите реколтата си на 100%.

Зелето се познава по КОЧАНА. Научете се как да го избирате!

Зелето е един от най-достъпните зеленчуци на пазара. То не само е вкусно, но е и също толкова полезно за здравето на човек. Благодарени...

Изсипете половин чаша креда в дупката, която сте предвидили за засаждане. Ако почвата е с висока киселинност, то можете да сложите и цяла чаша. Залейте с вода и изчакайте да попие.

След като почвата е готова, можете да засадите зелето. Това е растение, което е добре да се сади в мека и влажна почва. Отгоре засипете със суха почва. Освен, че разрежда киселинността в почвата, кредата предпазва и от различни вредители и болести. Също така, е ефективен източник и на калций.

Зелето от своя страна е полезно и е добре да се консумира прясно, когато има такава възможност. То е богат източник на витамини, сред които е витамин С, който е мощен антиоксидант и помага на тялото да изгради здрав и силен имунитет.

Зеленчукът има и високо съдържание на лизин. Това е аминокиселина, която разгражда чуждите протеини, които са попаднали в тялото ни. Не трябва да пропуска, че зелето има високо съдържание на фибри и нисък процент калории. Това го прави отличен съюзник в борбата с излишните килограми, а и като цяло за прочистване на храносмилателната система.

Тънкости при готвенето на зеле

Умелата домакиня може да приготви същински деликатес от зеле. Готвенето му е свързано с някои тънкости, с които е добре да сте запознат...

Също така, зелето е отлично средство срещу натрупването на мазнините и е добър съюзник срещу високият холестерол.  Малко известен факт е, че консумацията на зеле се препоръчва при безсъние. Препоръчва се и на хората, които страдат от хронично главоболие.

Зелето лекува и рани, като листата му помагат за бързото им заздравяване и облекчаване на изгарянията. Регулира успешно и високо кръвно налягане, а съдържанието на калий разширява кръвоносните съдове и улеснява притока на кръв в цялото тяло. 

Друго полезно свойство на зелето е, че то активира защитните сили на организма. По този начин вредни карциногенни не могат да навлязат в клетките на организма и да се развият.

Както виждате зелето е изключително полезен зеленчук, който е добре да си го отглеждаме сами, за да сме сигурни, че не е третирано с различни химикали и вредни вещества. Опитайте варианта за засаждане с креда и ще се убедите сами, че няма да имате проблеми, нито с инфекции, нито с вредителите, а накрая ще се радвате на добра реколта.

Защо зелето може да е опасно за здравето ни?

Cъc здрaвocлoвнитe прoдукти вcичкo изглeждa яcнo - тe мoгaт дa ce кoнcумирaт нeoгрaничeнo и caмo щe ca oт пoлзa зa oргaнизмa. Нo вce пa...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com