Добре прекараното време за близо 85% от българите са пътуванията със семейството и приятелите

8830
Добре прекараното време за близо 85% от българите са пътуванията със семейството и приятелите
Снимка: Thinkstkock/Guliver

Добре прекараното време за близо 85% от българите са пътуванията със семейство и приятели. Това сочат резултатите от проучване, направено от института за маркетингови изследвания GFK по поръка на Amstel в България за представите на хората у нас за добре прекарано време.

Основният извод от допитването сочи, че у нас за добре прекарано време се възприемат моментите, споделени със семейство и приятели, като по възможност те са извън дома. Успоредно с пътуванията, които оглавяват класацията, 66% от участниците определят времето сред природата като критерии за качествени моменти, а за 63% вечерите навън с близки хора или гостите вкъщи са добре прекарано време.

Насладата да подариш време на важните неща

Със сигурност се мислиш за много зает човек. Направо те чуваме как си казваш „Имам само 24 часа“ и препускаш към следващата...

Българите са единодушни в разбирането си за моментите, които правят дните им стойностни, но признават, че биха искали да "наливат“ повече време за такива преживявания. 70% определят като недостатъчни пътуванията си и активните уикенди с приятели и семейство, а почти 60% биха желали по-често да посещават публични и социални събития, като театър, концерт, кино, изложби и други. Едва 40% споменават, че времето, прекарано в активни занимания със семейство и приятели им е достатъчно. Въпреки че 96% от българите в ежедневието си инвестират значително количество време пред компютъра, мобилните устройства и телевизора, 2/3 от тях не определят тези моменти като стойностни.

"С проучването за добре прекарано време искаме да стимулираме хората да наливат време в моментите, които наистина имат значение за тях. За Amstel един от най-важните изводи от изследването e, че за близо 85% от хората личните срещи остават приоритет в ежедневието им. Интересно е и как за българите е по-важно да имат свободно време отколкото да градят кариера“, коментира Валентина Йенсен, бранд мениджър Amstel в "Загорка“ АД.

Любопитен факт от изследването е, че близо 35% от мъжете искат да наливат повече време в събирания със семейство и приятели вкъщи, готвейки и споделяйки храната си с тях, а само 13% от дамите изпитват нужда от повече време за този тип преживявания. Ценно за нежния пол би било по-честото включване в доброволчески дейности, помагайки и грижейки се за другите, като близо 2/3 смятат, че не отделят достатъчно време за подобен тип дейности. Друг аспект, който е сред ценните моменти за дамите, но не получава достатъчно от тяхното внимание са спортните дейности. Едва 1/3 от жените смятат, че спортуват достатъчно.

Добре прекараното време

Със сигурност се мислиш за много зает човек. Направо те чуваме как си казваш „Имам само 24 часа“ и препускаш към следващат...

Регионалният анализ на резултатите сочи, че пътуването е определено от всички като приоритет за добре прекарано време, но хората от Варна имат значително по-голям глад за пътувания от живущите в други български градове. Едва 13% от варненци смятат, че пътуват достатъчно или прекалено много, докато този показател е в размер на 31% при столичани и 38% при жителите на Пловдив. Друго нещо, което откроява варненци в сравнение с жителите на София и Пловдив е желанието им да хапват със семейството и приятелите навън - 65% биха искали да наливат повече време в това занимание, докато софиянци предпочитат да се наслаждават на спокойните моменти след работа вкъщи – 65% от столичани определят този показател като ценен момент. Докато във Варна и София залагат на удобството и качеството на основните си нужди в ежедневието, хората от Пловдив слагат акцент върху това да са модерни и в крак с тенденциите. Това предразполага живеещите в София и Варна да са по-склонни да търсят промяна, с която да подобрят удобството в живота си, докато пловдивчани си се чувстват комфортно в установения им начин на живот.

С проучването Amstel в България стартира инициатива, която цели да предизвика хората да наливат повече време в качествените моменти. Time Well Spent е проект на хора, решили да отделят време на моментите, които наистина си заслужават, и да ги превърнат в значими. Пълна информация за проучването и каузата Time Well Spent ще намерите на онлайн платформата timewellspent.bg.

В представителното за градското население (над 100 000 жители) проучване, проведено от GfK по поръчка на Amstel в България, са взели участие хора на възраст между 25 и 50 години, живеещи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно