Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докато спим: Ето как да запазим прическата и косата

21 юни 2024, 20:14 часа

Не лягайте веднага след като сте си измили косата: не забравяйте да изсушите косата си естествено или със сешоар. Мокрите нишки са особено чувствителни към механично натоварване: не можете не само да ги разресвате, но и да ги излагате на триене в калъфка за възглавници. Освен това парниковият ефект, който се получава, когато мократа коса влезе в контакт с възглавницата, може да причини кожни проблеми.

Не си лягайте с хавлиен тюрбан. Да, по този начин възглавницата ще остане суха, но нишките ще бъдат под напрежение, поради което дори здравите косми могат да започнат да падат. Ако косата ви е твърде суха, носете свободен копринен тюрбан (можете да го купите в почти всеки онлайн магазин) или вържете копринен шал около главата си.

Защо не трябва да спите с мокра глава и коса

Не сплитай косата си на плитка. Слабата плитка пак няма да даде красиви къдрици, а стегната, но все още мокра плитка е опасна комбинация, която може да доведе до чуплива коса, лоша циркулация в скалпа и дори главоболие.

Докато спим: Ето как да запазим прическата и косата

Аксесоари за коса, които ще ви бъдат полезни през нощта

Мрежеста шапка. Това е най-лесният начин да поддържате стила си и да избегнете заплитането. Тя ще спаси косата с всякаква дължина, както и къдрици, плитки (и мъжки прически!). За да запазите формата си, можете да напръскате косата си с фиксатор.

Тюрбан или голям копринен шал. Ако не сте готови да смените цялото си спално бельо с коприна, тогава специалният тюрбан е отличен компромисен вариант. Коприната ще предотврати заплитането и чупливостта на косата, а също така ще я предпази от преждевременно замърсяване от контакт с калъфката на възглавницата.

Ако косата ви е вързана, докато спите, имаме неприятна новина за вас!

Как да защитите косата си, докато спите?

1. Сменяйте спалното бельо редовно, особено калъфките за възглавници. Всяка тъкан абсорбира потта и мазнините, което означава, че от своя страна замърсява и омазнява косата. За тези с мазен скалп е най-добре да смените калъфките на възглавниците си на всеки два до три дни.

2. Изберете коприната. Не наелектризира и осигурява добро плъзгане: на сутринта косата ви ще остане гладка и без гънки.

3. Срешете косата си преди лягане. В крайна сметка неподдържаните кичури ще станат още по-заплетени до сутринта. Ако имате дълга коса, отделяйте поне две-три минути на този процес всяка вечер, а ако е много заплетена, използвайте спрей-балсам без измиване.

4. Не спете със спусната коса, за да избегнете заплитане. Но не си правете стегнати прически - високи опашки, кокове и френски плитки. Най-добрата прическа за спане е разхлабена класическа плитка или отпусната конска опашка.

5. Ако спите с ролки, уверете се, че са подходящи за през нощта: трябва да са меки и да са обозначени като такива на опаковката. Поставете мрежа отгоре, за да предотвратите триенето във възглавницата.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес