Драконов плод - научете как се яде!

3801
Драконов плод - научете как се яде!
Снимка: iStock

Драконовият плод или, както още го наричат – питая и питахая, допринася различни ползи за здравето: улеснява отслабването, спомага лечението на остеопороза, анемия, сърдечни и стомашно-чревни разстройства.

Д-р Татяна Занин ни разказва за „плода на дракона“. Питая е плод с мек и сладък вкус, рожба на кактуси от родовете Stenocereus и Hylocereus, и е сравнително често срещан в страните от Централна и Южна Америка, както и в Тайланд, Виетнам, Малайзия.

Съществуват 3 цветови варианта на плода. Червената питая има розово-лилав цвят отвътре и отвън. Жълтата питая е с жълта кора и бяла отвътре. Бялата питая е също бяла отвътре, но с розова кора. Цветът на пулпата варира в зависимост от количеството антиокислители; така, че червената питая съдържа повече, отколкото жълтата или бялата.

Ползи за здравето от питая

1. Улеснява отслабването

Поради малкото калории и ниското количество въглехидрати, когато се включи в съответна здравословна диета, питая ви помага да отслабнете. Наситена с фибри, които увеличават чувството за ситост и намаляват обема на консумираната храна – с което облекчават процеса на слабеенето.

2. Защитава клетките

Питайя е плод, богат на полифеноли, флавоноиди, бетацианини и витамин С. Тези вещества са противовъзпалителни и антиокислителни, предотвратяват уврежданията на клетките, предизвикани от свободните радикали; противостоят на хронични заболявания като рак, диабет и ревматоидни артрити.

3. Заздравява кожата

Редовната консумация на питая помага за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата, тъй като съдържа витамин С, който насърчава образуването на колаген - важен компонент за поддържане на стегнатостта и еластичността на кожата, предотвратявайки появата на бръчки и възрастови линии.

Учени споделят за здравословните ползи на драконовия плод

4. Подсилва костите

Питая осигурява калций, магнезий и фосфор - важни минерали за укрепване на костите и зъбите. Затова е отличен вариант за хора с остеопороза и остеопения, полезен е и за растежа и развитието на децата.

5. Подобрява храносмилането

Последните проучвания показват, че питаята действа като пребиотик, което означава, че фибрите, които съдържа този плод, не се усвояват в червата, а по-скоро ферментират. Това увеличава количеството и активността на добрите бактерии, които са част от чревната микробиота, а в същото време ограничава вредните бактерии.

Драконовият плод помага за предотвратяване на рак на дебелото черво, укрепява имунната система, намалява риска от метаболитен синдром и невродегенеративни заболявания.

6. Регулира кръвната захар

Питая, особено червената й разновидност, намалява инсулиновата резистентност. Това е така, защото е наситена с фибри и антиокислители като бетацианин, които регулират степента на кръвната захар, подобряват преддиабетни състояния и предотвратяват развитието на диабет.

Важно е да избягвате консумацията на този плод заедно с лекарства за диабет - това може да предизвика хипогликемия.

7. Понижава холестерола

Консумирането на питая в съчетание със здравословна диета може да помогне за намаляване на холестерола и да предотврати сърдечно-съдови неприятности. Това се дължи на количеството фибри, които предотвратяват усвояването на холестерола в тънките черва. Питаята съдържа сапонини, които улесняват отделянето на холестерол в изпражненията.

Какво е драконов плод - растението известно като ягодова круша

8. Подсилва имунната система

Консумацията на питая може да подсили имунната система, защото увеличи реакцията на организма срещу вируси като денга, гъбички от рода на Candida albicans, Aspergillus flavus, Fusarium oxysporum, и бактерии от типа на Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa и Escherichia coli.

Как да ядем „плодовете на дракона“?

Препоръчителният прием е между 2 и 3 порции на ден, което съответства на малка питая, която тежи приблизително 200 грама.

Пулпата от питая може да се консумира сурова или да се ползва в препарати като салати, сокове, смутита, сладоледи, сладоледи и сладкиши. За да ядете пулпа от питая, трябва да разрежете плода наполовина и с помощта на лъжица да я отделите от кората.

Внимание! Статията има само информационна стойност. Не се подлагайте на самолекуване и се допитвайте винаги до медицински специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com