Какво е драконов плод - растението известно като ягодова круша

19501
Какво е драконов плод - растението известно като ягодова круша
Снимка: iStock

Един от най-невероятните екзотични плодове - питахая - изненадва не само с външния си вид, но и със сочната си пулпа. Родината на растението е Южна и Централна Америка.

Днес растението се среща в Източна Азия, Япония, Израел, Мексико, Австралия и Китай. Този плод има няколко имена - питахая, драконово сърце, драконов плод.

Не яжте този плод, ако пиете лекарства за холестерол

При висок холестерол обикновено се предписват лекарства от групата на статините. Терапията с тях намалява честотата и смъртността от съ...

Растението питахая е пълзящ се кактус с височина до 10 метра, с дълги бодливи клони, върху които се образуват цветя, след това малки шишарки, от които се развиват плодове.

Плодовете на питая са с овална форма, външно много красиви и необичайни. Кората е розова, червена и жълта, в зависимост от сорта. Кожата е покрита с издънки-люспи с яркозелен цвят, пулпата на плода е с много семена. Цветът на пулпата е бял, червеникав и ярко розов. Консистенцията на пулпата наподобява много гъста заквасена сметана. Питая има вкус на киви и банан едновременно.

Има 3 разновидности питахая, които се различават един от друг по цвета на кората и пулпата, броя на люспите и вкуса:

Костариканската питая е червена, с червеникава кожа, червеникава, почти лилава, с малки семена. Плодовете са много ароматни, кръгли и леко продълговати;

Жълта питахая, нарича се още жълта круша, дълга и бодлива круша. Кората е жълта, люспите са по-скоро като пъпки. Месото е бяло с черни семена. Плодовете са овални, продълговати, много сладки и ароматни, което превъзхожда другите два сорта;

Плодът, който трябва да ядете всеки ден за здраво сърце

Ако искате да се погрижите за здравето на сърцето си, задължително включете в диетата си този плод. Плодът, който се грижи за здравето...

Бяла питая, най-разпространеният сорт, има овални плодове с богат вкус. Бяло месо с черни семена. Кората на плода е розова, със светлозелени люспи.

Полезни характеристики

Плодовете са богати на витамини, особено витамин С, протеини, желязо, плодови киселини, антиоксиданти, фибри, диетични фибри и минерали. Семената са богати на танин, който е полезен за зрението.

Питахая помага за премахване на токсините, подобрява работата на червата, помага при подуване на корема, неутрализира свободните радикали, които са вредни за тялото, подобрява самочувствието при хронични заболявания и артрит, регулира нивата на кръвната захар, при хора, страдащи от диабет. Плодовете помагат за укрепване на имунната система, при редовна употреба са добра профилактика на респираторни заболявания и астма. Препоръчително е да се ядат плодове при заболявания на сърдечно-съдовата система.

Калоричното съдържание на питая е много ниско, само 50 kcal на 100 г. Следователно можете спокойно да ядете плодове по време на диета, освен това те са много питателни и сладки, перфектно утоляват жаждата, тъй като са 85% вода.

Toзи плод замества кафето и ободрява перфектно

За голяма част от нас успешният старт на деня е немислим без чаша кафе. За хората от тази група консумацията на кофеиновата напитка е с...

От пулпата се приготвят маски за лице, които помагат при стареене на кожата, правят я еластична и тонизират. След тен, питаята успокоява, овлажнява и регенерира кожата.

Стъблата на растението се използват за направата на лекарства срещу паразити. Семената се използват за приготвяне на препарати за лечение на заболявания на гърлото и против диария, за облекчаване на състоянието при отравяне с тежки метали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com