Дръж далеч комарите от теб с тези хитрини

16109
Дръж далеч комарите от теб с тези хитрини
Снимка: Thinkstock/Guliver

Голяма работа – ухапал те е комар! Но не е толкова просто. При ухапване насекомите отделят слюнка или отрова в раната. Съдържащите се в тях вещества могат да имат както пряко токсично, така и сенсибилизиращо (свързано със свръхчувствителност) въздействие върху човешкото тяло. Всички знаят: местата на ухапване се зачервяват, подуват и сърбят.

Някои хора реагират по-силно на ухапвания от насекоми, отколкото други. Те могат да развият уртикария, когато тялото се покрие със сърбящи мехури; Оток на Квинке, придружен от оток на лицето, кожата около очите, устните; в сериозни случаи, оток на ларинкса. Може дори да стигне до анафилактичен шок. Човекът губи съзнание, налягането му пада до нула. Ако лекарите не пристигнат навреме, всичко може да завърши фатално.

Как да изгоним комарите

Стара легенда гласи, че комарите летят на светлина, е неправилна, иначе те биха прекарали цялото си време под лампата. Малките "вампири...

За щастие, няма много от нас с такива остро реактивни алергии. При други хора тежестта на последствията пряко зависи от тежестта на алергичното настроение. Тук гените играят роля и отровите на кои насекоми човек е срещал преди. Сериозните последици обикновено не идват от едно ухапване. За да направите това, трябва да попаднете под нападението на цял рояк насекоми - например да бъдете ухапани от десетки пчели.

Ако не сте с ясно изразена алергия, ефектите от ухапването най-вероятно ще бъдат ограничени до сърбеж, зачервяване и подуване на засегнатата област.

Аптечка за помощ

Ами ако те ухапят? Страдащите от алергии - както възрастни, така и деца - винаги трябва да носят със себе си антихистамини през лятото. По-добре таблетки от локални мехлеми и кремове. Перорално приложените лекарства действат по-бързо. Освен това старите, изпитани във времето лекарства често са по-ефективни от модерните.

Локалните кортикостероидни лекарства помагат да се отървете от натрапчивия сърбеж. Не трябва да се страхувате от тях: те не носят никакви заплахи за тялото при краткосрочна употреба.

Направете ТОВА и нито един комар няма да ви доближи

Знаете ли, че мъжките комари не са заплаха за хората. Те няма да ни нападнат, защото не се нуждаят от кръвта ни. При женските обаче е д...

Използването на всякакви мазнини допринася за образуването на филм върху кожата, който блокира изпарението на потта. Възпалението от това само се засилва. Леките, немазни кремове не образуват филм.

Някои хора обичат да мажат ухапванията с одеколон: уж спират да се чешат за кратко. Всъщност алкохолът има допълнително дразнещ ефект върху кожата.

На пазара има много репеленти. Преди да купите нещо, определено трябва да проучите инструкциите. Обърнете внимание дали продуктът може да се използва при деца (колкото по-ниска е възрастта на разрешена употреба, толкова по-добре), бременни и кърмещи жени; колко пъти на ден може да се прилага върху кожата, има ли някакви ограничения върху областта. По отношение на ефективността няма разлика между крем и спрей. Всичко зависи от вашите предпочитания и удобство. Например, ако вече сте нанесли слънцезащитен крем върху кожата си, най-добре е да нанесете спрей против комари върху слънцезащитния крем.

Между другото

Много хора се страхуват, че комарите пренасят опасни болести. Всъщност значителна част от инфекциозни болести (СПИН, хепатит В и С) не се предава чрез насекоми. Що се отнася до големите комари, несправедливо е да ги наричаме маларийни. Въпреки плашещите си размери, големите комари са напълно безвредни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...