Дърво-футболист взе европейска награда

2071
Дърво-футболист взе европейска награда

Дъб, който расте насред футболно игрище в Естония, беше официално отличен за Европейско дърво на годината 2015. Хейки Хансо, номинирал дървото, получи наградата от Стефан Стефанов, представител на номиниралите миналогодишния победител в конкурса – Старият бряст от гр. Сливен, България.

Около 185 хиляди души от цяла Европа се включиха в онлайн гласуването в международния конкурс за любими на хората дървета, което протече от 1 до 28 февруари 2015 г. В състезанието участваха представители на 14 държави, като с 60 хиляди гласа в своя подкрепа конкурса спечели Дъбът на футболното игрище в Естония. Негов подгласник е Големият чинар в Тата, Унгария, а третото място заемат испанските Тополи на Ремолинар. Българският представител в Европейско дърво на годината 2015 – Чинарът от с. Арчар се класира на седмо място в гласуването с малко над 7 000 гласа.

България влезе в топ 10 на "Европейско дърво на годината 2015"

Близо 185 хиляди души от цяла Европа се включиха в онлайн гласуването в конкурса за любими на хората дървета, което протече от 1 до 28 ...

150-годишният дъб от Естония първоначално расте в близост до малка спортна площадка. Когато я разширяват през 1951 г., дървото се озовава в центъра на футболен стадион. За жителите на града тази ситуация отдавна не е необичайна, а учениците са се научили да използват дъба, за да завършват своите подавания в мачовете. Небезизвестният „търсач на дървета“ и дългогодишен поддръжник на конкурса, Роб Макбрайд, който обиколи всички 14 финалиста, докато течеше гласуването, като през февруари посети и българския участник, сподели, че „дървото-футболист“ е „символ за всеки по света да види как нещата могат да бъдат по-добри“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com