„Е-тата“ или съставките, които са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО вредни за нас

2948
„Е-тата“ или съставките, които са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО вредни за нас
Снимка: iStock

На пазара вече можем да срещнем какви ли не хранителни продукти, които са много изкушаващи и апетитни, но не всички са полезни за нашето здраве. Някои имат съмнителен състав и могат да навредят на здравето ни, като дори може да са предпоставка за развитието на рак. Затова е важно да придобием хранителна култура и да се запознаваме със състава на една храна, преди да я консумираме.
Голяма част от храните днес са пълни с различни консерванти, оцветители, овкусители, стабилизатори, подобители, които с натрупването си в организма ни могат да повлияят доста негативно върху човешкото здраве.

Повечето продукти винаги са с примамлив външен вид, изглеждащи сочно, свежо и вкусно, но това се дължи главно на голямото количество консерванти в тях.

Баба ми правеше ТЕЗИ 5 неща за да консервира и съхрани храната

През зимните месеци е много по-трудно да намерим качествени плодове и зеленчуци, като това е логично, защото сезонът им е отминал. За т...

Тях можем да разделим в три гтупи – антимикробни, антиоксидантни и трета група, включваща химикали. Антимикробните се грижат за това да не попадат микроорганизми в храните – от Е200 до Е290. Вторите имат свойството да предпазват от гранясване и поддържат запазването на витамините – от Е300 до Е321. Третата група включва добавки, които стопират потъмняването на храните, като най-често става въпрос за плодове – Е221, Е300, Е33.
Но нека да видим кои съставки присъстват най-често в ежедневието ни и са вредни за нашето здраве:

Натриев глутамат (Е621)

Познат ни е още под наименованието китайска сол и служи за подсилване вкуса на продукта. Можем да срещнем тази съставка най-вече в различни чипсове, дресинги, разтворими супи и фиксове, бульони и др. Натриевият глутамат е аминокиселина, която може да предизвика симптоми като главоболие и гадене, а според някои изследвания вреди и на нервните клетки.

Натриев нитрит (Е250)

Грешките, които всяка домакиня допуска при приготвяне на домати за зимата

Със сигурност всяка домакиня се е сблъсквала с подобен проблем поне веднъж: след отваряне на буркана разбира, че доматите са негодни за...

Още една изключително опасна съставка, която е много вероятно да консумираме ежедневно. Тя се съдържа в редица преработени меса – наденици, бекони, пушени меса и др. Тя е предпочитана за месата, тъй като засилва червения цвят и пази продукта от бактерии, но под влиянието на термична обработка това съединение може да е причинител на много заболявания.

Бутилоксианизол

Можем да открием такава съставка в чипсовете, растителните масла и др. продукти, които не бива да гранясват – задачата й е именно тази. Обаче тя си остава опасна за човешкото здраве.

Калиев бромат (Е924)

Консерви с паразит се изтеглят от търговската мрежа

Консерва от черен дроб на риба треска с произход Полша се изтеглят от търговската мрежа, съобщиха от Българската агенция по безопаснос...

Тази съставка се използва а набухвател, но можем да кажем, че вече не може да се открие толкова често в състава на хлебните и тестени изделия. Калиевият бромат е много силен канцароген и е предпоставка за образуването на ракови клетки и туморни образувания. Приет в организма, той се преобразува в друго вещество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com