Енергийните напитки могат да ни докарат сърдечна недостатъчност, сочи доклад

1641
Енергийните напитки могат да ни докарат сърдечна недостатъчност, сочи доклад
Снимка: Thinkstock/Guliver

Сърдечните проблеми на млад мъж може да са били предизвикани от прекомерната му консумация на енергийни напитки. Той се е озовал в болницата със сърдечна недостатъчност, след като консумирал по четири такива дневно, в продължение на две години, пише "24 часа". Констатациите се добавят към все по-голям брой доказателства, свързващи консумацията на енергийни напитки със сърдечни проблеми, което кара авторите да призовават за предупреждения за опасностите от пиенето на тези напитки в големи количества.

Според доклад, публикуван в списанието British medical journals case reports, 21-годишният мъж отишъл в болница, след като четири месеца се влошавал с прогресиращ недостиг на въздух и загуба на тегло. Пациентът разказал, че е пил четири кенчета от 500 милилитра енергийни напитки всеки ден в продължение на около две години, като всяка кутия съдържа 160 милиграма кофеин. (Типична чаша кафе съдържа около 90 милиграма кофеин.) Мъжът си спомнил, че от време на време е имал случаи на лошо храносмилане, треперене и аритмия, за които в миналото не е търсил помощ.

Забраняват продажбата на енергийни напитки на непълнолетни след предложение на "Воля"

Законодателна инициатива на партия "Воля" предвижда въвеждането на забрана за продажба на енергийни напитки на непълнолетни. Предложени...

През последните месеци той се чувствал толкова зле и летаргичен, че според доклада, трябвало да спре университетското си обучение в Лондон. След поредица от тестове мъжът е диагностициран с две потенциално животозастрашаващи състояния: сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност. Сърдечната недостатъчност възниква, когато сърдечният мускул не може да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тялото. При бъбречния срив органите не могат правилно да филтрират отпадъчните продукти от кръвта. Лекарите дори обсъждали дали не се нуждае от двойна (сърдечна и бъбречна) трансплантация.

След 58 дни в болница и спиране на енергийните напитки, отпаднала необходимостта от сърдечна трансплантация. Но бъбречна все пак може да се наложи, тъй като проблемът се дължал на дългогодишна, но недиагностицирана хронична обструктивна уропатия. При нея урината не може правилно да изтече през пикочните пътища и се връща в бъбреците. “Случаят подчертава потенциалните сърдечносъдови опасности от енергийните напитки при податливи пациенти”, пишат авторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com