Ето как да предпазите градината си от нахалните охлюви

22069
Ето как да предпазите градината си от нахалните охлюви
Снимка: БГНЕС

Охлювите могат да бъдат симпатични приятели, но що се отнася до градината те са истински и упорити вредители. Нещо повече, те могат да унищожат за една нощ целият ви труд. Все пак има спасение от тях и в следващите редове ще разберете за това.

Какви превантивни мерки можем да използваме?

На първо място се отървете от всички влажни и тъмни места, които охлювите обичат. Премахнете плевелите и високата трева, както и редовно оглеждайте около саксиите с цветя. Поливайте рано сутрин, защото през деня почвата ще бъде изсъхнала достатъчно, за да не бъде приветлива за тях.

Охлювите обичат ревена, тъй като листата му осигуряват нужната сянка. Ако го отглеждате, не го садете в средата на зеленчуковата градина, а покрай лехата, далеч от разсадите.

Тези вредители обаче не обичат мащерката, градинския чай, розмарина, невена. Ако ги засадите покрай цветното легло, то ще направите естествена бариера за тях, така че да ги отблъснете.

Топ методи за справяне с охлювите в градината

Охлювите са истинска напаст за градинарите. Факт е, че те могат да причинят значителни щети на реколтата. Тези черупчести мек...

Друг начин да създадете бариера е бодливи клонки от рози, малини и борови иглички. Можете да вземете и натрошени яйчени черупки, но за тях трябва да предвидите разстояние от поне 10 см за покритие. Друг вариант е утайка от кафе, тъй като кофеинът също е токсичен за тях.

Как да се отървем от охлювите, които вече са нападнали градината?

Все пак охлювите вече може да са се настанили в градината ви. Това се вижда ясно от изядените листа. Разбира се, както добре знаете, те се появяват след дъжд. Няма обаче как да чакате да завали, за да излязат или пък да обикаляте постоянно в градината в търсенето им. Затова има и някои по-достъпни начини за откриването и събирането им, с които ще ви запознаем в тази част от статията:

Поставете кори и портокал в градината си. Те са отлична примамка за охлювите. На сутринта просто ги вземете и съберете.

Друг вариант е да навлажните дадено място и да го покриете с парче картон. На следващата сутрин ще видите охлювите точно на това място и ще можете да ги съберете.  Това всъщност е и най-лесният начин за излавянето им и отстраняването от градината.

Можете да направите и капани с бира. Сипете малко бира в няколко чашки и ги сложете в градината на различни места. Маята в нея ще ги привлече и след това просто само ги съберете.

Индийски бегач е патица, която просто обожава охлювите, защото се храни с тях. Пуснете я в градината и тя ще свърши всичко останало.

Използвайте тези естествени начини за справяне с охлювите, вместо химията, която колкото полезна е и вредна за вас и растенията. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...