Ето как да се справим бързо с бълхите в апартамента

7176
Ето как да се справим бързо с бълхите в апартамента
Снимка: iStock

Живеете в апартамент, не отглеждате домашни любимци, страните от бездомните на улицата, а домът ви е пълен с бълхи? Досадните кръвопийци отдавна не са типични само за селските райони, но трайно се заселиха в града, където им е удобно, топло през зимата и има изобилие от храна. Бълхите лесно намират път към дома ви, дори да не е стъпвало животно в него. Те се пренасят у вас от съседни апартаменти, настаняват се в стаите ви чрез дрехите и обувките ви, с които сте се разходили на място, населявано от тях, като парка. Могат да ви погостуват за дълго дори след получаването на пратка – ако дойдат в кашончето заедно със стока, съхранявана в склад с бълхи. Една е достатъчна, размножават се толкова бързо, че няма нужда да внесете повече в дома си, за да имате проблем с бълхите в апартамента съвсем скоро. Гризачите, които населяват общите пространства на много блокове, също са сериозен източник на бълхи в апартамента. Дори да не ги виждате, те са там и спокойно пълнят дома ви с неприятните кръвопийци.

Какви са опасностите от бълхите?

Бълхите са не само досадни и образуващи неприятни следи по кожата след ухапване, но пренасят и редица заболявания. Сред тях са опасни болести с висока смъртност като тиф и бубонна чума, тении и паразити. Освен опасни заболявания бълхите могат да причинят и алергия на хора, склонни към алергични реакции. Това заедно с бързото им размножаване налага предприемането на незабавни мерки за освобождаване от нашествениците веднага.

3 начина да отървете вашия домашен любимец от бълхи

Как да се справите с бълхите в апартамента?

За да се увенчаят усилията ви с успех, не действайте на парче. Когато говорим за бълхите в апартамент, винаги е добра идея, допринасяща за успешната борба, да се съюзите със съседите. Дори да се освободите от бълхите във вашето жилище, то бързо ще се заселят нови от съседите ви, ако те също не предприемат мерки. За да се справите с бълхите в апартамента, имайте предвид следното:

- Обикновено само малък и незначителен процент от бълхите в дома ви са проникнали там с дрехи, обувки, домашен любимец. По-значителен е процентът на бълхите, които са се излюпили в апартамента ви. Ето защо, за да са успешни усилията ви за справяне с бълхите, следва да противодействате не само на възрастните индивиди, но и на ларвите и яйцата.

-  Въпреки че домашните любимци не се оказват най-големият причинител на бълхи в апартамента, важно е да обезпаразитявате животните в дома си, както и тези, които обитават околоблоковите пространства, с качествени, ефективни и дълготрайни препарати, насочени към справяне с бълхите. Те не само ще защитят любимците ви и ще ги предпазят от досаден сърбеж и заболявания, пренасяни с паразитите, но ще защитят и вас, семейството ви и дома ви от кърлежи и бълхи, пренасяни чрез любимото ви животинче. Не пропускайте да обезпаразитите и котките, които не напускат дома ви. Може да им донесете бълхи с обувките и дрехите си, които да им причинят дискомфорт или по-лошо – заболявания.

Направете си сами ефективен препарат срещу бълхи

-  Използвайте прахосмукачка с голяма мощност и не пропускайте скритите места – под матраци, килими, в ъгли, покрити с мебели.

-  Доверете се на силата на парата. Парочистачките са мощно средство за справяне с бълхите, тъй като високата им температура ги унищожава.

-  Изпирането на текстила следва да е на възможно най-високи градуси по същата причина – високата температура убива зрелите бълхи, както и техните яйца и ларви.

-  Внимателно използвайте препаратите за борба с бълхите в апартамента. Следвайте стриктно начина на приложение, пазете домашните си любимци и децата далеч от тях, съхранявайте ги правилно и на недостъпно място. Добра идея е да използвате лични предпазни средства при употребата им, тъй като препаратите не са нито приятни, нито безвредни за здравето ви.

- Не пестете време и усилия. Дори да остане само една бълха, тя ще е достатъчна скоро да се напълни апартаментът ви отново и похарчените средства, и положеният труд да са безсмислени. Отделете повече време и внимание, за да се освободите от гадинките изцяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com