Ето какво домашно средство приготвят хитрите домакини, за да се справят с бълхите

7650
Ето какво домашно средство приготвят хитрите домакини, за да се справят с бълхите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Бълхите са не само един от най-честите нашественици върху козината на домашните ви любимци, с които стопаните изразходват време, средства и енергия, за да се справят през лятото, но и едни от най-честите неканени гости в домовете ви. Бълхите не само нарушават спокойствието и съня ви, оставят сърбящи и неприятни следи по кожата след ухапване особено при хора, които са алергични и чувствителни, но и могат да пренасят редица заболявания, подобно на кърлежите, които в редки случаи са фатални. Дори рискът бълхите в дома ви да пренасят зарази, които да повлияят неблагоприятно на здравето ви, да е значително нисък, той не си струва и следва да се избавите от присъствието им в жилището. Това може да стане както чрез механични средства – прахосмукачка, парочистачка, изпиране на домашния текстил, тъкани и дрехи на високи градуси и т.н, така и чрез препарати за унищожаването на бълхите в жилището ви. Може да разчитате и на домашно средство за справяне с бълхите особено ако имате малки деца и домашни любимци, за които употребата на препарат, пълен с химия, е опасен, дори да се спазват всички правила за безопасност и указания за употреба. Домашно средство за справяне с бълхите е по-икономично, по-природосъобразно и по-безопасно решение, което често се оказва и по-ефективно. Преди да разберете кои домашни средства са ефективни, нека научим защо бълхите нямат място в дома ви.

3 начина да отървете вашия домашен любимец от бълхи

Болести, разпространявани от бълхи

По данни на Centers for Disease Control and Prevention – организация, заета с контрол и превенция на заболяванията, през последните години се наблюдава тройно нарастване на случаите на заболявания при хората, причинени от бълхи и кърлежи. Това е тревожна статистика, която изисква познаване на заболяванията, пренасяни от бълхите, както и предприемане на мерки за справяне с гадинките в дома.

Бълхите могат да предават болести, докато смучат кръвта на човека или животно. Сред опасните заболявания, които по света се предават именно чрез ухапване от бълхи, са:

  • чума – среща се в части на света, където плъховете боледуват от чума,
  • тиф, познат като миши тиф,
  • бартонелоза,
  • тении,
  • тропически заболявания,
  • алергични реакции и други.

Бълхите са опасни и за домашните ви любимци, при които могат да причинят както дерматити и по-леки и безобидни заболявания, така и тежка анемия и животозастрашаващи състояния.

Какво домашно средство може да прогони бълхите в дома ви?

Преди да се притесните от заболяванията, пренасяни от бълхи, имайте предвид, че те са редки, както и че при отлична хигиена на жилището, обезпаразитяване на домашните любимци и бездомните животни, както и уместен избор на препарати, промишлено производство и домашно направени, ще успеете да се преборите с бълхите в дома ви.

Домашно средство за справяне с бълхите, полазили козината на животинчетата в дома ви, е ябълковият оцет. Противогъбичното му и антибиотично действие не само унищожава бълхите, но превръща оцета в средство за безопасна дезинфекция на кожата на домашния ви любимец. Три супени лъжици оцет, литър вода и сте готови за баня. Подобно действие има и лимонът, който може да замени оцета, ако предпочитате козината на домашния ви любимец да ухае на цитруси. Съотношението е лимон на литър  вода.

Направете си сами ефективен препарат срещу бълхи

Домашно средство за справяне с бълхите в самото жилище е едрата сол. Посипана по текстила в дома ви – килими, пътеки, под, дамаски на мека мебел, и оставена да престои през нощта, едрата сол се справя идеално с бълхите. Не се притеснявайте как ще я почистите. Просто я изметете, лесно е. Ако не ви се занимава с метене, изпробвайте смес с лимони. Те се оказват подходящо средство за борба с паразитите не само върху кучето и котката ви, но и в дома ви. Нужни са ви четири лимона и два литра вода, тоест 2 лимона на литър. Рецептата за приготвяне на това домашно средство за борба с бълхите е лесна и проста – изцеждате лимоните, прибавяте водата и пръскате, забърсвате или наръсвате всички повърхности, които могат да понесат мокрене в дома ви. Не измивайте и не подсушавайте. Оставете така, ароматът е свеж и няма да ви притеснява. Повтаряйте процедурата през няколко дни, не разчитайте, че едно пръскане с лимон ще ви освободи от досадните бълхи.

Може да съчетаете методите заедно или да ги редувате, но не пропускайте нито предварителната хигиена на дома, нито домашните любимци, за да съумеете да решите проблема трайно и ефективно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com