Ето какво ще се случи с тялото ви, ако прекалите с млечните продукти

1663
Ето какво ще се случи с тялото ви, ако прекалите с млечните продукти
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че млякото и млечните продукти имат много ползи за здравето, в никакъв случай обаче не трябва да се прекалява с тях.

От детството ни се вдъхва любов към млякото, защото то е една от най-здравословните храни. Трудно е да се спори с това, млякото наистина съдържа много компоненти, които имат положителен ефект върху организма. Но струва ли си да го използвате всеки ден? Какви са последиците от това? Как млечните продукти могат да бъдат опасни?

Отговаряме на тези важни въпроси в тази статия.

Ако консумирате млечни продукти всеки ден и в големи количества, независимо от избраните продукти - било то мляко, сирене или извара - съществува риск от храносмилателни проблеми - подуване на корема, спазми и пр. Тялото просто не може да поеме голямо количество лактоза и това води след себе си негативни последици.

1. Вредно е за за кожата

Въпреки че се спореше в продължение на доста години, експертите все пак стигнаха до единодушие - при прекомерна употреба на млечни продукти, могат да възникват дерматологични заболявания: екзема, акне и други.

2. Подпомага наддаването на тегло

Млякото съдържа различни компоненти. Някои от тях са с високо съдържание на калории. Следователно консумацията на такива продукти в големи количества често води до наднормено тегло.

3. Увеличава риска от сърдечно -съдови заболявания

Друга сериозна последица от прекомерната консумация на мляко е повишеният риск от сърдечно-съдови заболявания. В случая говорим изключително за мляко, а не за млечни продукти като цяло. Това важи в пълна сила особено за хора над 50 годишна възраст. Ако обаче го пиете умерено, това не заплашва с подобни проблеми.

Интересното е, че някои други млечни продукти като сирене например от друга страна, намаляват риска от сърдечни заболявания.

4. Предизвиква алергии

Като цяло млякото и млечните продукти са доста алергенен продукт и е противопоказно при някои хора. Най-често страдащите от алергия с непоносимост към лактоза или чувствителност към сложния протеин казеин.

Непоносимостта към лактоза възниква, когато тялото не произвежда достатъчно ензими за разграждане на млякото. Но това най-често се отнася за млякото и в по-малка степен за останалите млечни продукти.

Алергията обаче се проявява по различен начин. Може да причини кожни проблеми, повръщане и стомашни болки. В същото време мнозина дори не подозират, че подобни симптоми са резултат от алергия към мляко. Ако често имате хрема без видима причина или ако страдате от акне, опитайте се да посетите Вашия лекар. Може би причината е прекомерно голямата консумацията на мляко и други млечни продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com