Ето колко често трябва да сменяте гъбата за миене на съдове

6464
Ето колко често трябва да сменяте гъбата за миене на съдове
Снимка: iStock/Guliver

1 гъба = 82 милиарда бактерии. И накрая, ние знаем колко често да ги сменяме! 

Спорът за това дали популярните гъби за миене на съдове са опасни за здравето ни продължава от години. Германците започнаха да обясняват какво всъщност крият колоритните „мошеници“ и решиха, че трябва да бъдат сменени поне ... веднъж седмично! 

Учените са подложени на подробно микроскопско изследване на гъби от жителите на Вилинген-Швенинген в Баден-Виртенгергия. 14 "чистачки" бяха квалифицирани за експериментите, чийто състав беше анализиран по метода на ДНК секвениране на откритите в тях микроорганизми.

За 16 кубически сантиметра кухненска гъба учените успяха да идентифицират цели 82 милиарда бактерии - почти 11 пъти повече от хората по света. Изследователите разграничиха 362 разновидности микроби в един препарат за почистване. Това количество микроби може да се сравни само с ... човешки отпадъци! 

Малка гъба като оръжие за масово унищожение

Д-р Маркус Егерт, микробиолог от университета Фуртванген в Германия, подчертава, че няма друго място на Земята, където да има толкова много от тези микроорганизми. Топла и влажна среда, като повърхността на гъба за миене на съдове, е почти идеална среда за размножаване на патогенни микроорганизми. 

Няма смисъл да се заблуждаваме, че ако дезинфекцираме старателно нашите „почистващи препарати“ за миене, ще можем да ги дезинфекцираме.

Д-р Егерт потвърждава, че въпреки че е възможно да се елиминират някои бактерии по този начин, ние ще се отървем само от тези, които са най-малко вредни за нас. Невъзможно е да се елиминират онези микроби от тяхната повърхност, които са най-опасни за нашата имунна система. Някои хора вярват, че мащабирането на гъбите с вряща вода или поставянето им в микровълновата за няколко минути може да помогне за дезинфекцията им. За съжаление, не е толкова просто.

Германският микробиолог счита за най-трудно отстраняването, наред с други Бактерията Морахелла ослоенсис - именно поради нея хората, които рядко сменят кухненски гъби, могат да раздразнят лигавицата на очната ябълка и да причинят конюнктивит. 

Най-ефективният начин да ограничите растежа на опасни микроби е ... да изхвърлите „старата“ гъба. Колко често трябва да правим това? Според експерти е най-добре да ги сменяте с нови всяка седмица. Те могат да ни служат по-дълго в други помещения - напр. в банята, но в кухнята след 7 дни натрупването на опасни микроби по повърхността им може да бъде толкова голямо, че е по-безопасно да се откаже от разпространението на микроби, заседнали върху използвания почистващ препарат и заменете го с "нов модел". Карамба! Кой би предположил, че обикновената гъба може да бъде такъв източник на нещастие ... 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com