Ето защо не бива да оправяме леглото си веднага след като станем

5033
Ето защо не бива да оправяме леглото си веднага след като станем
Снимка: iStock/Guliver

Учените са стигнали до извода, че действията, които извършваме от ден на ден, могат да причинят сериозна вреда на нашето здраве. По-специално, навикът да се оправя леглото веднага след ставане може да предизвика алергии.

Британски учени са установили, че навикът да се оправя леглото веднага след ставане може да доведе до развитие на астма и тежки алергични реакции. Целият проблем е в праховите акари, които живеят в абсолютно всяко легло. Тези същества не са твърде опасни - те просто се хранят с мъртви клетки на човешката кожа, но при някои екскрементите им причиняват алергии, които могат да се проявят под формата на кожни обриви, конюнктивит, алергичен ринит и дори бронхиална астма.

В същото време топло и влажно легло е идеалното място за размножаване на акари: според статистиката до 1,5 милиона от тези вредители могат да бъдат в леглото сутрин. И ако просто ги покриете с одеяло, акарите ще се размножават още по-интензивно. Поради тази причина не е необходимо да оправяте леглото си веднага щом станете. По-добре сгънете завивките и проветрете стаята - отложете почистването на леглото си за поне половин час. И в идеалния случай дори окачете чаршафа, одеялото и възглавниците на балкона - поне за 10-15 минути. Този съвет е особено важен за страдащите от алергии.

Дайте му възможност да се проветри. Отидете да се измиете, преоблечете, закусите, изпълнете редица гимнастически процедури. Можете да оставите прозореца в спалнята си открехнат.

Изобщо не се изисква да почиствате леглото изобщо - макар, разбира се, ако това няма значение за вас, може изобщо да не го направите - всъщност са достатъчни няколко часа, буквално два или три за да бъде проблемът решен към по-добро.

В сухи условия акарите не живеят - ако спалното ви бельо изсъхне, цялата влага от чаршафа и матрака ще се изпари. Акарите, колкото и да са, ще умрат от дехидратация.

В един от институтите в САЩ е проведено специално проучване по този въпрос. Резултатите показаха, че в топли и сухи места няма прахови акари.

Цялото спално бельо трябва да се сменя веднъж седмично - много желателно. Ако това не е възможно, тогава веднъж на две седмици е задължително. Изпирането трябва да се извършва в гореща вода, така че всички паразити, ако има такива, да бъдат напълно унищожени.

Почиствайте матраци и възглавници (не калъфки, а възглавници) поне веднъж на няколко месеца, максимум веднъж на шест месеца (поне веднъж).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои признаци подсказват, че сиренето е развалено?

Досадни грешки при домашното боядисване на коса, които лесно могат да се избегнат

Начини за защита на кожата на лицето, тялото и косата от ултравиолетова радиация

Защо някои органи при хората са по двойки?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

7 типа мъже, които никога не изневеряват, но не бързайте да се радвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com