Ето защо не може да се сбогувате през прага

8553
Ето защо не може да се сбогувате през прага
Снимка: iSock

Въпросът защо не трябва да се сбогувате през прага е едно от най-често срещаните суеверия, които битуват сред нас. Често хората се притесняват не само от самата забрана, но и от мистичния фон, който е свързан с това поверие.

Мистичният фон на знака, според който човек не може да каже сбогом през прага на къщата

В древни времена прагът се е смятал за много повече от просто разделителна линия между къщата и улицата. Това място се е възприемало като особено важно и вълшебно. Вярвало се е, че прагът има способността да пречиства всичко, което минава през него от негативна енергия, зли духове и магии. Вратата може да се отваря и затваря, но прагът остава на мястото си, винаги готов да защити къщата и нейните обитатели.

Интересното е, че историците също казват, че в древни времена, за да се защити къщата от зли духове, е имало практика да се погребват починали роднини под прага. Това действие предполага, че всички врагове, които идват на гости, ще преминат през процес на пречистване, преди да влязат в къщата. Така сбогуването през прага можело да събуди зли сили, които никога повече няма да напуснат къщата.

10 суеверия и знаци на съдбата, които сигнализират за голям късмет

Основни поверия, свързани с прага на къщата

Суеверните хора вярват, че не трябва да подавате пари или храна през прага, да метете пода от прага и да внимавате с боклука, изметен отвъд прага.

За младите хора, особено за неженените момичета и необвързаните млади мъже, прагът може да бъде свързан със специални знаци, показващи възможно бъдеще.

Начини, които могат да ви помогнат да внесете богатство в дома си през прага

Освен многото суеверия, свързани с прага, трябва да се отбележи, че това място, откъдето започва къщата, има потенциал не само да отразява негативното, но и да привлича благополучие в семейството.

В този контекст поставянето на монета под изтривалката придобива особено значение. Вярва се, че монета, поставена на прага, ще донесе пари и благополучие в къщата на всеки гост, който я прекрачи. Така този древен ритуал се превръща в символ на гостоприемство и привличане на финансов късмет.

Летни суеверия, които ще привлекат късмет, пари и любов

През вековете прагът на къщата е придобил мистично значение, а обичаите, свързани с него, са станали част от народната култура. Смята се, че като стои на прага и мисли за всички лоши събития, случващи се в живота, човек може да пречисти ума и дома си от негативни енергии, неприятности и болести.

Има още един момент, свързан с прага. За да привлекат късмет и просперитет, суеверните хора съветват да се прекрачи прага с десния крак, при прибиране у дома. Тази древна практика има своите корени в древни времена, когато хората са смятали десния крак за символ на сила и късмет. Прекрачвайки прага на къщата с десния си крак, те са сигурни, че привличат късмет и просперитет. Този ритуал бил неизменна част от ежедневието на хората и символизирал вярата им в собствените сили и късмета, който ги съпътствал в дома им

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com