Ето защо съдомиялната може да не мие добре

14869
Ето защо съдомиялната може да не мие добре
Снимка: Castorly Stock / Pexels

Всеки иска съдомиялната машина да мие добре и се ядосва, когато това не става. Има някои причини, на които може да не сте обърнали внимание, но е желателно да го направите за качествени резултати.

Мръсна машина

Кои са най-честите проблеми, които можем да имаме със съдомиялната?

Съдомиялните са ни в голяма помощ в домакинската работа и са незаменими за облекчаването на миенето на чинии и прибори. Тези, които има...

От вътрешната страна на машината се натрупват различни отлагания, мръсотия, твърда вода и други. Почистването на тази част е добра начална стъпка, с която да подобрите работата ѝ. Ако замърсяването не е толкова много, пуснете празен цикъл с препарат. Можете да опитате и с оцет – добавете 3 чаши бял оцет и след това пуснете цикъла.

Мръсен филтър

Моделите преди 2010 година са направени с филтър, който се чисти сам. В него се натрупват хранителни остатъци, които се надробяват, за да могат да станат малки и да се измият. При по-новите модели обаче филтърът се изважда и чисти. Той се намира под стелажите и най-често е покрит с капачка. Извадете го и го почистете с гореща вода. Ако по него има засъхнали остатъци, то го накиснете отново в гореща вода и изтъркайте добре, преди да го върнете обратно.

Запушено пръскащо рамо

Те се намират встрани от стелажите. Представляват малки дупчици, от които излиза водата. Когато някоя от тях е запушена, то нищо чудно налагането да е намалено. В зависимост от модела, тези рамена могат да се махат сами или пък да са прикрепени с винт. Свалете ги и с четка за зъби почистете всяка една дупка, а след това изплакнете с гореща вода.

Нещата, които можете да измиете в миялната, но не знаете

Вече знаете, че можете да заредите съдомиялната си машина с всякакви тигани, тенджери и кухненски джаджи и да ги накарате да излязат бл...

Счупен дозатор за сапун

Ако той не работи правилно, то препаратът може да не достига изобщо до съдовете. Почистете дозатора, както и пружините към него, за да подобрите впръскването на сапуна. Използвайте оцет за почистването. Ако някоя част от него е счупена, то трябва да смени. Разтриването на петролно желе около него може да удължи живота му.

Ниска температура

Повечето цикли се нуждаят от най-малко 45 градуса. В повечето случаи това е ниска температура и съдовете не могат да се измият хубаво, особено когато става въпрос за мазни неща. Вдигнете температурата и се уверете, че нагревателят е в изправност. Понякога може именно той да е причината – да не нагрява водата и съдовете да се мият с ледена.

Препарати

Как да изваждаме "по-чисти" съдове от съдомиялната

Нищо не е по-неприятно от това да отворите съдомиялна машина след цикъл и да откриете, че всичките ви съдове са все още мръсни. В повеч...

Неподходящи препарати или пък твърде голямо количество от тях също може да бъде причина за некачествено измиване на съдовете. Уверете се, че използвате подходящ такъв, а също така изберете и начина на изплакване. Ако водата ви е твърда, това може да причини отлагания. Помислете за инсталиране на омекотител за вода, така че да минимизирате отлаганията.

Налягане

То също може да е причина за некачествено измиване. Ако забележите проблеми с него, то се обърнете към специалист, тъй като сами няма да успеете да се справите.

Входящ клапан

Той пуска нужното количество вода в машината. Ако сте чули чукващ звук при работа, той най-вероятно става въпрос за повреден входящ клапан, който трябва да се смени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com