Еврика: Ето как да не пръска олиото при пържене

32007
Еврика: Ето как да не пръска олиото при пържене
Снимка: iStock

В сезона на пържените картофки и пържената рибка, споделени със залеза, пенливите морски вълни и пенливата бира, един от най-актуалните въпроси, които вълнуват домакините, е как да не пръска олиото при пържене. Това е от съществено значение не само за запазването на кухнята и електрическите уреди чисти, но и за предпазване на кожата от горещото и предизвикващо болезнени изгаряния при пръскане олио.

Вероятно сте чували, че водата и мокрите продукти, поставени в нагорещеното олио, увеличават риска от пръскане, но има и други тайни и хитри трикове как да не пръска олиото при пържене. Убедени сме, че не желаете да прекарате часове от отпуската си в чистене на пръски от олио или грижа за изгоряла кожа, поради което събрахме за вас всички съвети как да не пръска олиото при пържене.

Как да не пръска олиото при пържене – топ съвети от професионални готвачи

Пържената храна е вкусна, ароматна и бърза за приготвяне, но последствията от пръските от горещото олио далеч не са приятни. Вероятно помните усещането, което причиняват попадналите горещи пръски от олиото върху голата ви кожа. Как да избегнете това?

1.       Подсушете продуктите, които ще пържите

Не, не е достатъчно да оставите измитите картофки да поизсъхнат. Използвайте кърпа или попивателни салфекти, за да попиете всяка капчица вода. Попаднала в горещата мазнина, тя причинява цвърчене и пръски, които не могат да се сбъркат.

8 трика от кухнята, които ще ускорят процеса на готвене

2.       Сухи съдове

Освен зеленчуците, картофките или месото, което ще пържите, не пропускайте да подсушите и съда. Много домакини го измиват или изплакват преди употреба, като забравят да го изсушат и останалата върху дъното му вода създава проблема с пръските. Използвайте кърпа, кухненска хартия или просто го поставете празен на котлона, докато водата изчезне напълно. Внимавайте да не го изгорите обаче.

3.       Защитете се със съвременните предложения за домакините

Чували ли сте за щит срещу пръскане? Той се поставя върху съда за готвене и отлично предпазва от пръски. Може да го потърсите в търговската мрежа или онлайн, ако в страната ни все още масовото му разпространение и употреба са мит.

4.       Намалете количеството олио, което използвате

Няма нужда да къпете рибата, картофките, зеленчуците или кюфтетата в олио. Колкото по-малко мазнина използвате, толкова по-рядко ще си задавате въпроса как да не пръска олиото при пържене. Освен това ще готвите по-здравословно и ще спестите и средства, и калории – чудесно, нали? На пазара вече масово се предлагат съдове със специално покритие, при което може да готвите и пържите без мазнина или със съвсем малко от нея, а това означава и по-малко пръски. Времето на цвъртящите с вряща мазнина тигани свърши, те масово остават в историята, заменени от по-съвременни, удобни и безопасни варианти.

5.       Приближете се

Повечето домакини, които са се парили с пръснало горещо олио, стоят далеч от съда за пържене и наливат мазнината от голяма височина, което е грешка, тъй като е сред причините да пръска олиото. Изливайте бавно, на сантиметър-два от дъното. Колкото по-ниско изливате мазнината, толкова по-малко ще пръска тя.

6.       Не бързайте

Нямате време и поставяте в нагорещеното олио замразени храни? Не е учудващо, че то пръска. Замразените храни, както и тези, които са изпотени, извадени от студа в хладилника в горещата кухня, имат много вода на повърхността, поради което водят до пръски от олиото в дома ви, а още по-лошо – върху голата ви кожа.

Извадете продуктите предварително и ги оставете за поне час на стайна температура, преди да ги потопите в мазнината. Ресторантите нямат това време, поради което опитните шеф-готвачи ви съветват да извадите продукта 20-тина минути преди пържене, но колкото по-рано го направите, толкова по-добре.

Готвачи разкриват кои са най-големите грешки при готвенето: 7 трика за бързо готвене

7.       Панирайте и защитете кухнята си

Ако храната е с панировка, тя ще поеме отделяните по време на пържене сокове и по този начин ще намали риска от пръски. Брашното е лесният отговор на въпроса как да не пръска олиото при пържене.

8.       Внимавайте с температурата

Контролирайте температурата, започнете на ниска и я увеличавайте постепенно. Това ще минимизирате риска от горещи пръски от олиото в съда ви.

9.       Изберете правилните кухненски инструменти

Ако въпреки всички съвети и трикове мазнината пръска, защитете ръцете си с ръкавици и използвайте дълги кухненски инструменти като щипки за пържене, които ще ви помагат да боравите с всякаква храна от безопасно разстояние, където горещата мазнина не може да ви достигне и да причини страдание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com