Гола йога учи на любов към тялото

112889
Гола йога учи на любов към тялото

В забързаното и напрегнато ежедневие всеки търси собствен начин да релаксира, да намери път към себе и да се отдаде на позитивни изживявания.

За много хора йогата е ключът към щастието. Кой не е чувал за достигане на душевен мир, съчетан със здраво и гъвкаво тяло?

Все повече обаче навлиза практикуването на нещо не чак толкова познато по нашите ширини - гола йога. Тя датира още от 8-ми век преди Христа, благодарение на индийската секта Нага Садху. Последователите й вярват, че голотата е свързана с отхвърлянето на материалната страна на живота.

Голата йога е базирана на практикуването на традиционните йога асани. Целта е да се създаде жива, силна и енергична връзка с тялото, която е невъзможно да се постигне когато то е облечено. Според много йогисти дрехите създават невидима бариера между духа и тялото и дистанцират хората, показвайки различията им.

Родители в САЩ на бунт срещу йогата в училищата

Окръжният училищен съюз на град Енсинитас, Калифорния, планира да въведе класове по йога във всичките си 9 училища, въпреки протестите ...

Голата йога е най-популярна в САЩ, но има клубове във Великобритания, Австралия, Испания, Русия и други европейски страни. Класовете са мъжки, женски и смесени.

Майкъл Гейтс, който е инструктор в САЩ приема в класа си само мъже, защото смята, че преподавателят и учениците трябва да се от един пол. Голотата  дава възможност и на преподавателя, и на ученика да участват много по-пълноценно в заниманията и да постигнат по-съвършено физиологично удовлетворение. Гейтс призовава мъжете да се отнасят съвсем нормално към проявите на мъжката физиология по време на йога практиката.

„Ако по време на йога упражненията получите ерекция, приемете поздравленията ми! Това означава само, че имате добра репродуктивна система“, казва гуруто. Той обаче призовава към уважително отношение към другите и отговорно поведение по време на практиката.

Позитиви

Йогата намалява депресията по време на бременност

Йогата намалява депресията при бременните жени и засилва майчинската връзка с бебето, установиха американски учени.Това е първото изсле...

Обединяване на всички живи същества, без никакви различия (които идват на първо място от дрехите).

Възприемане на всички недостатъци, въпреки присъствието на други хора в стаята. Това допринася за развиването на вътрешния мир и спокойствие; развива любовта към собственото тяло.

Негативи

Според експерти съществува риск от инфекции при използването на постелки и други предмети без защита за тялото.

Винаги съществува възможността към курса да се присъедини някой воайор, който не желае да достигне душевен мир, а наслада от гледката на голи тела, събрани на едно място.

Йогата е полезна след инсулт

Йогата е полезна за възстановяването след инсулт, показват резултатите от ново проучване на американски учени, предаде БГНЕС. Пациенти...

За разлика от йогата с дрехи, тази не е препоръчително да се практикува в парка и на други обществени места.

Критики

Според някои почитатели на стандартната йога с дрехи, голата е чист ексхибиционизъм и няма нищо общо с извисяване на духа. Някои дори наричат последователите й „банда извратеняци“.

Други разбират, че тя не е нищо задължително и всеки е свободен да практикува каквото и както му харесва.

Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com