Голям празник иде в неделя, спазват се куп обичаи, на масата се слага...

22495
Голям празник иде в неделя, спазват се куп обичаи, на масата се слага...
Снимка: община Тетевен

Задава се голям християнски празник тази неделя, 17 март 2024 - тогава се пада Сирни заговезни. Това е последнят ден от Сирната седмица и винаги се пада 7 седмици преди големия християнския празник Великден.

Какво се яде на Сирни заговезни?

Това е последният ден, в който е разрешена консумацията на храна от животински произход. След него на 18 март започва строгият Великденски пост, чиято цел е да изчисти не само тялото, но и духа. На празничната трапеза задължително се слагат ястия със сирене и яйца, тутманик, баници, обредна питка, риба, мляко с ориз. Слагат се орехи и тиквана масата. Бялата халва също е задължително да присъства на празничната трапеза.

Чрез поста християните очистват тялото и духа си и се подготвят за посрещането на Възкресение Христово.

Сирни заговезни 2024 наближават - ето какво се прави

Традиции и обичаи на Сирни заговезни

Празникът е известен още като ден за прошка. На този ден по-младите искат прошка от по-възрастните за всичко, с което волно или неволно са ги огорчили или засегнали. Традицията повелява по-младите да целунат ръка на по-възрастните, казвайки: “Прощавай”, а в отговор се казва:”Простено да е”.

Сутринта в църквата се отслужва литургия, посветена на силата на прошката. На вечернята свещените се преобличат с тъмни дрехи за началото на поста. Християните се покланят пред Кръста, иконите на Спасителя и Света Богородица.

Типичен обичай на празника е така нареченото хамкане. Той се изпълняа от възрастните жени, които връзват парч бяла халва на тавана. След това всички деца се нареждат в кръг и слагат ръцете си отзад. През цялото време се ооитват да захапят халвата с уста без да използват ръцете си.

Паленето и прескачането на големи огньове е друг обичай, който се изпълнява от млади мъже. През цялата Сирна седмица те събират клони и шума, за да запалят огньовете на празника. В много села огънят се пали на мегдана и според поверието, там докъдето достига светлината от пламъците, няма да има градушка.

Прескачането на огньове продължава цяла нощ. Друг обичай е свързан с носенето на запалени факли от момците. Вярва се, че това помага за по-богата реколта на нивата. На мегдана се играят празнични хора и това са последните празненства преди започването на строия великденски пост.

В някои части на страната Сирни заговезни се отбелязва с кукери. Те предварително избират свой водач, известен още като Цар, който е носен от останалите кукери и извършва ритуал по засяване на семена на нивата.

След това кукерите обикалят домовете, за да ги благословят. Според поверието, колкото по-шумни са кукерите, толкова по-успешно е проонването на злите духове. Облеклото им е изработено от животинска кожа, а най-важна е маската на лицето им, която също е от животинска кожа и рога.

Месни и Сирни заговезни 2024 - кога се падат и какво се прави

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com