Грешките, които допускаме при готвенето на паста

3285
Грешките, които допускаме при готвенето на паста
Снимка: Jan Vašek / Pixabay

Пастата е едно много бързо и лесно ястие, което много хора обичат и което приготвяме много често, дори и в случаи, когато нямаме време да сготвим нещо друго след работа. Поднасяме я с различни сосове, добавяме различни подправки и сирена и винаги се наслаждаваме на невероятния й вкус. Но при нея, както и при готвянето на ориз или картофи, има някои тънкости и особености, на които често не отдаваме кой знае какво внимание и затова допускаме грешки, които правят ястието да изглежда не както трябва или да не е вкусно. На тях именно ще обърнем внимание днес , за да се научите какви са тънкостите при приготвянето на паста и как да бъдете виртуози в приготвянето й.

И така, нека започнем с това, в какъв съд трябва да се вари пастата. Макаронените изделия като цяло, трябва да се варят в голямо количество вода, за да омекнат добре и да не останат жилави. Това от своя страна налага използването на по-голяма съд за готвене. Ако все пак  нямате толкова голяма тенджера, нашят съвет е  да сварите пастата на два пъти, на по-малки порции, защото така няма опасност тя да остане недоварена.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете паста всеки ден?

Почитателите на пастата твърдят, че никога не могат да ѝ се наситят и с удоволствие биха я консумирали всеки ден. Факт е, че тя е лесна...

Има домакини, които не слагат сол във водата, в която след това ще варят пастата, а това е грешно. Разтворената във водата сол, по време на варенето на пастата ще я овкуси добре и така тя няма да бъде безвкусна и да има нужда да се добавя доплънително сол към нея или към приготвения сос.

Обратното обаче важи за добавянето на мазнина към врящата вода. Много често тя се сипва, за да може да се предотврати слепването на пастата, но това е погрешно, защото така тя става много мазна и добавеният след това към нея сос не може да полепне по нея и да я овкуси. Запомнете, че мазнината се добавя едва, след като пастата е готова, а ако искате да избегнете слепването й просто я разбърквайте често, докато се готви.

И като говорим за слепването на пастата, трябва да ви кажем, че това може да се получи и ако сложите спагетите в тенджерата, преди водата да е завряла. Ето защо, първо трябва да изчакате водата да заври добре, да прибавите сол и след това да добавите пастата. Разбъркайте добре, намалете огъня и не слагайте капака, за да предотвратите извирането на водата и чистенето след това на цялата печка.

Така, ако следвате тези наши малки съвети, ще можете да се насладите на едно перфектно приготвено ястие.

Най-добрата рецепта за вкусни спагети Карбонара

Необходими продукти: 450 гр. паста по ваш избор (препоръчително е да е спагети, букатини или фетучини) 4-5 яйца 1 ч.ч. настърган пар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com