Грешките, които ни пречат да отслабнем

4327
Грешките, които ни пречат  да отслабнем
Снимка: iStock/Guliver

Щом времето наближи да се затопля, много хора се заричат да отслабнат, за да направят по-добро впечатление на околните, пък и на самите себе си.

Но това не винаги се получава. И още по-обидно е, когато на мястото на 2-3 смъкнати килограма се появят 4-5 нови. Защо не можем да отслабнем и какво ни пречи да го сторим?       

Най-честите грешки при отслабване са следните.

 1. Прекалено бързо отслабване

Много груба грешка е да отслабвате БЪРЗО! Правилно е да се отслабва БЕЗОПАСНО!

Загубата на тегло за 3 месеца трябва да е не повече от 10% спрямо първоначалното. Причината е, че всичко в организма се балансира спрямо телесното тегло – хормони на стреса, хормони на удоволствието, минерали, витамини и т. н. Затова, когато тялото започне да отслабва рязко, ритъмът на биохимичните процеси се нарушава и киселинно-алкалното равновесие в организма (рН-средата) се променя поради голямото количество недостатъчно окислени остатъци. Това може да се превърне в сериозна заплаха за здравето - задейства се верига от патологични реакции, ендокринните жлези страдат, централната нервна система започва да функционира неправилно и т. н.

2. Рязко намаляване на калориите в храната

Допустимо е първоначално намаляване на съдържанието на калории в менюто ви най-много с 25% от досегашните.

Нашият мозък е много чувствителен към спадане на подаваната към него енергия – а тя се намира главно в мазнините и въглехидратите и не трябва да бъде по-малко от 600 kcal на ден! Това е т. н. „негорим ресурс на организма“, без който той ще започне да деградира физически.          

Не бива да се ограничи рязко и глюкозата - това е храна за мозъка и без нея не се образува серотонин. В резултат ще страда централната нервна система. Ще започне намаляване на физическата активност, може да възникнат сърдечно-съдови проблеми. Намаляването на приеманите калории ще доведе до разход на гликоген (който за организма е стратегически енергиен потенциал) в черния дроб и той ще започне да задържа мазнини. Според статистиката, за гладуващите хора е много по-голям рискът да получат мастна дистрофия на черния дроб, която преминава в цироза. Увеличава се и интоксикацията, тъй като черният дроб е орган, който неутрализира мастноразтворимите токсини. Нарушаването на метаболизма на мазнините в черния дроб води до образуването на атеросклеротични плаки.

Прекомерното намаляване на калории може също да причини нарушения в мускулите и сухожилията - защото организмът ще изтегля енергия за себе си отвсякъде, откъдето може да се получи глюкоза.    

3. Продължителна тежка физическа активност с цел отслабване 

Ето как да отслабнем, без да се отказваме от сладкото

Захарта е ключов източник на енергия за нашите мускули и мозъци. Нуждаем се от захар за ежедневните ни физически и телесни дейности. За...

За да стигнете до правилното тегло чрез физическа активност, е много важно какво ядете, кога ядете, как се приготвя храната и какви физически натоварвания давате на организма. Ако пропорциите тук са нарушени, наднорменото тегло ще победи: организмът просто няма да изразходва килограмите, а ще се стреми да си ги „запази“ в резерв. Формулата „харча повече, отколкото получавам“ (става дума за калории) няма да издържи дълго.

4. Нискомаслена диета 

Освен, че мазнините са източник на енергия, те съставят около 60% от мозъка, също са включени в матрицата на половите хормони и частично възстановяват кръвоносните съдове. Ако са недостатъчно, ще бъдат заменени от захари (друг източник на енергия), което застрашава здравето на панкреаса.

Мастните киселини са част от миелиновите обвивки на нервите, затова изтощаването на мастните резерви може да доведе до неврози, както и до неконтролиран апетит (булимия).   

Нискомаслена диета е възможна за много кратко време при много високи нива на собствен холестерол.

Тези храни ГОРЯТ мазнините

Много храни изискват по-голямо усилие от организма ни да бъдат преработени, отколкото калориите, които му набавят. Други пък, заради съ...

5. Недостиг на вода в организма

Тъй като ние сме около 70% вода и всички метаболитни процеси протичат във водна среда, е ясно, че дефицитът на основния компонент на процеса ще ги забави. Теглото ще си стои на едно ниво или ще намалява едва-едва.      

6. Моно-диети за повече от 3 дни

Нашето тяло се нуждае от аминокиселини, витамини, минерали, ензими и полиненаситени мастни киселини. Нито една моно-диета не може да компенсира това – и в случай, че я продължим повече от 3 дни, нарушенията в организма няма да закъснеят.

7. Пропускане на хранения 

Прекалихте с храната по празниците? Включете тези чайове, за да се отървете от излишните килограми

Няма вълшебно лекарство, когато става въпрос за загуба на тегло, но пиенето на чай може да ви помогне в борбата с излишните килограми. ...

При корекция на теглото трябва да се храните поне 5 пъти на ден, за да няма „гладен стрес“. Вечерята никога не трябва да се пропуска. Ако рязко я премахнете, ще получите „гладен сън“, което ще доведе до нарушения в централната нервна система, тъй като насън протичат активни процеси , включително възстановяване на имунната система, произвеждат се хормони – а всички те изискват енергия.

8. Неправилно приготвена храна

Много храни, след като бъдат сготвени, променят своите свойства и гликемичен индекс. А и някои подправки също са свръхкалорични.

Въобще, думата „диета“ не означава „да си влошим здравето“. Диетата е определен режим на хранене и съвкупност от правила.

Помнете това, консултирайте се със специалисти и бъдете здрави!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com