Грета Тунберг отказва да купува нови дрехи

3769
Грета Тунберг отказва да купува нови дрехи
Снимка: Getty Images/Guliver

Навръх 18-ия си рожден ден, на 3 януари 2021г., еко активистката в борбата срещу климатичните промени Грета Тунберг заяви, че перфектният подарък за нея би бил повече хора да "помогнат на планетата".

В интервю за английското списание "Sunday Times", направено по повод личния ѝ празник, шведската тийнейджърка сподели, че е спряла да си купува нови дрехи с цел да съхрани околната среда. Добави още, че не заема твърда позиция срещу хората, които "допринасят" за повече вредни емисии, избирайки да пътуват със самолет. 

Грета Тунберг: Пандемията показа, че само науката ще спаси света

Независимо че пандемията на коронавируса е подчертала необходимостта да се вслушваме в съветите на учените, климатичните експерти, прод...

"Не ме интересува", каза Тунберг, която по принцип пътува в чужбина с кораб. "Не искам да казвам на другите какво да правят. Но съществува риск, когато защитаваш тези неща, а накрая не говориш за тях. Тогава те критикуват и излиза, че нещата, които казваш, не се приемат сериозно."

Според нея – не хората са "проблемът" на планетата, а "тяхното поведение".

"Аз лично не се нуждая от нови дрехи. Познавам хора, които разполагат с такива, така че мога да ги помоля да наема облекла, от които те вече не се нуждаят. Най-лошият сценарий включва покупка на дрехи втора употреба", уверена е Тунберг.

Вече 3 години тя е в общественото полезрение със своята активна гражданска дейност, като семейството ѝ няколко пъти получаваше заплахи. Шведката не се притеснява за това, което другите казват за нея, но когато "славата й влияе негативно върху близките й хора, нещата вече са съвсем други".

Меркел разговаря с Тунберг за спасяване на климата

Шведската екоактивистка Грета Тунберг призова германския канцлер Ангела Меркел да бъде "смела" в борбата срещу глобалното затопляне, пр...

Тунберг е една от най-известните тийнейджърки в света. Нейната кампания срещу климатичните промени започна със самостоятелен протест пред шведския парламент през август 2018г. Той се превърна в глобално движение на младите хора.

От 2018г. насам шведката получи две поредни номинации за Нобелова награда за мир и още няколко отличия. Тя често призовава световните лидери на различни конференции за действия в подкрепа на околната среда. През 2019г. списание "Time" я избра за личност на годината.

През 2021г. Грета Тунберг иска "промяна". "Честита Нова година! Нека тя бъде година на пробуждане и истинска, смела промяна. Нека всички да продължим борбата за нашата планета", написа тя в Twitter на 1 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com