Храни, богати на витамин D

16438
Храни, богати на витамин D
Снимка: iStock/Guliver

В разгара на пандемията от коронавирус, пренебрегваният витамин D доби изключителна популярност. Факт е, че той е изключително важен за имунната система. Но преди да се запътите към аптеката, запознайте се с храните, богати на витамин D. В тях той се съдържа в естествена форма, която се усвоява оптимално от организма.

Не само престоят на слънце ни гарантира запълване на дефицитите от витамин D. Хранителните източници, чрез които можем да си го набавим, са рибено масло, херинга, сьомга, сардини и риба тон. Редовната консумация на яйчен жълтък, мляко под всякаква форма (от извара до кефир) и черен дроб също гарантират набавяне на витамин D.

Сьомга

Тя е лидер в класацията на храни, богати на витамин D. Стандартната порция сьомга ни осигурява между 361 и 685 IU (мерни единици) от ценния витамин. Препоръчваната дневна доза е около 600 единици.
Ако рибата е прясна, количеството на витамин D в нея е по-високо Имайте предвид това при следващата покупка на смьомга.

Скумрия

Скумрията, подобно на сьомгата, се счита за мазна риба и една от храните, богати на витамин D. Порция от нея осигурява около 360 единици от ценния витаминен елемент. При приготвяне на скумрията добавете към нея подправки като кориандър, кимион и копър, които са с положителен ефект върху дейността на имунната система.

Риба тон

За риба тон не можем да кажем, че е сред топ храните, богати на витамин D. Порция от нея ни осигурява 236 единици от него. Не прекалявайте с нейната консумация. Риба тон има способността да поглъща живака от морската вода. За да избегнете негативни ефекти, консумирайте този вид риба не повече от веднъж седмично.

Яйца

Яйцата не съдържат витамин D във високи дози - едва 30 IU. Те са алтернативен източник ценния елемент за хора, които не консумират риба. В комбинация със здравословни мазнини, протеини и минерали, витамин D в яйцата е важен за нормалното функциониране на имунната система.

Липса на витамин Д - как се получава

Липсата на витамин Д (витамин D) придоби изключителна актуалност през последните месеци, когато активно се коментират ползите му в борб...

Сардина

Сред храните, богати на витамин D, е сардината. Порция от нея ни осигурява 272 IU от витамина. Добре се съчетава с домати, пресен босилек и лимонов сок, чрез които си набавяме допълнително ценни хранителни вещества.

Хайвер

Изненадващ е фактът, че хайверът съдържа и витамин D, макар и в не особено впечатляващо количество - едва 22 IU. Но все пак вкусовите качества на този деликатес не са за пренебрегване.

Гъби

Витамин D - защо е толкова важен

Витамин D един от най-важните биологично активни вещества, необходими за нормалната работа на всички органи и системи на организма. При...

Гъбите са единствената растителна храна, от която можете да получите порция витамин D, макар и минимална - 5 IU. Диетолозите препоръчват да се консумират с други храни, богати на витамин D.

Стриди

Не всеки може да си позволи консумацията на стриди, но е невъзможно да ги премахнем от списъка на храни, богати на витамин D. Този деликатес съдържа минимално количество калории за сметка на голямо количество хранителни вещества, сред които са 320 IU витамин D.

Скариди

В допълнение към съдържанието на витамин D (152 IU), скаридите предлагат и големи количества омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни за нашето тяло. Комбинират се добре с почти всяко ястие - паста, салата или предястие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com