Храни, които може да ядете след изтичането на срок на годност

17585
Храни, които може да ядете след изтичането на срок на годност
Снимка: iStock/Guliver

Понякога купуваме повече храна, отколкото можем да изядем и поради тази причина, често виждаме, че срокът им е изтекъл. При някои това е проблем, но други можем да консумираме и малко след този период. Защо това е така? Вижте списък с храните, които можете да ядете и след изтичане на срока им на годност.

1. Замразени продукти – много зеленчуци и плодове се замразяват умишлено, за да се удължи срока им на годност, ето защо, ако имате пакет замразена храна, бъдете спокойни, че може да го консумирате и след заветната дата.

Колко време издържа отвореният зехтин?

Със своя жълт или зелен оттенък, баланс на плодови и пикантни вкусове и широкоспектърна употреба, зехтинът е много ценен за всяка кухня...

2. Шоколад – трябва да се съхранява на сухо място, с максимална температура от 20 градуса. Той може да издържи много след срока на годност. Понякога се образуват тънък бял слой върху шоколад – това не означава, че е развален. Това е реакция при шоколада, която е напълно безопасна и можете да си хапнете любимото изкушение без притеснение.

3. Паста – ако я съхраняват на хладно и сухо място, за нея няма проблем да издържи много след срока на годност. Важно е пакетът да не е отворен, защото ще загуби вкусовите си качества.

4. Пакетирани – всички онези сладки, соленки и чипс, с които зареждаме шкафа у дома, но понякога забравяме или просто нямаме време за тях. Препоръчително е да изхвърлите, ако усетите, че миришат неприятно. Иначе, дори да ги отворите седмица-две след срока им на годност, няма проблем да си ги хапнете.

5. Прясно мляко – ако държите млякото в хладилник постоянно и е пастьоризирано, то може да издържи по-дълго от определения срок. Важно е да го държите отзад, където температурата е най-ниска, а не отпред или на вратата на хладилника.

8 храни, които смело можеш да консумираш дори след изтичането годността им

Всеки продукт в магазина има срок на годност. И всички ние обръщаме внимание на това, сякаш производителят не може да сбърка или посоче...

6. Зеленчуци и плодове – правилото при тя е, че можете да ги консумирате, стига не са изгнили, с неприятен аромат и вид. Иначе няма проблем. Осведомете се и кои плодове и зеленчуци трябва да се държат в хладилник и кои не.

7. Консерви – ако ги държите на хладно, сухо и тъмно място, може да си хапнете консерва доста време след като сте я закупили. Храната в нея няма да се развали, дори да е минало повече време от покупката. Както виждате, важно е съхранението на продукта.

8. Хляб – дори да е по-сух, пак е годен за ядене, независимо какво пише на опаковката му. Важно е да няма мухъл. Трик за удължаване срока на годност на хляба е, като го държите в хладилника. Ще бъде по-студен, но ще е годен за употреба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Защо се появяват синини по ръцете без причина?

Кошмарни: Тези зодии постоянно променят настроението си

Жените от тези зодии винаги пазят тайни във връзките си

Как да се отървете от буца в гърлото с помощта на народни средства?

Небесна сладост: Kакъв плод е мушмулата, с какво е полезна и как да ядем?

Носят слънце в себе си: 4-те най-позитивни зодии

В килера има молци: 5 прости съвета как да се отървете от вредителя

Естествено изгаряне на мазнини: 17 храни, които ще ви помогнат да отслабнете до лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com