Идват ли от Родопите родопските одеяла?

6618
Идват ли от Родопите родопските одеяла?
Снимка: iStock/Guliver

Родопите са планина-магия, която пропълзява под кожата ти, за да намери сигурно място, скътана дълбоко в сърцето ти. Не посетиш ли Родопите, не си видял България, не си се докоснал до цветовете, аромата и пулса ѝ. Лято е и отпуската е чудесен момент да се слееш с зелената  снага на Родопа планина, да вдъхнеш от билките и цветята ѝ, да се докоснеш до тайните и загадките ѝ и да се запознаеш със старите занаяти, които превръщат тази планина в това, което е – магия за съпреживяване. Някои са съхранени и до днес, докато други времето ни е отнело безвъзвратно и само милият спомен, съхранен в скриновете, завещани от прабабите ни, и мазето – от прадядо ни ни припомня за тях.

Занаятите в Родопите

Сред занаятите в планината на Орфей са най-застъпени:

  • Обработката на дърво и по-специално дърворезбата и бъчварството, благоприятствани от разнообразието на гори и богатството на подходяща дървесина за развитието на тези занаяти. Стари са традициите в Родопите в тази област, като и днес в някои кътчета са съхранени и се поддържат живи.
  • Изработването на медени съдове. Няма как да не сте виждали медените родопски бакъри и менчета, съхранени днес в някои битови заведения в китните родопски селца и градове. Медникарството е най-старият занаят, свързан с металообработването, който се е развил благодарение на рудниците в Родопите. Устово е най-ключовият и най-старият медникарски център в Родопите, където изкусни майстори правели чановете – един от родопските символи, съхранен и до днес.
  • Тъкачеството е сред най-старите занаяти по българските земи не само в Родопите, но като цяло. Родопчаните втъкавали в тъканите цялата палитра от красотата и цветовете на Родопите – багрите на пъстрата есен и зелената пролет. Кичени халища, килими, черги, губери, битови покривки – богато е разнообразието от тъкани, произвеждани в Родопите от сръчните ръце на родопчани, вплели и сърцето, и обичта си в тъкачния стан. Дали родопските одеяла са също част от тази пъстра и необятна красота, раждала се из под пръстите на родопчаните?

Тези върхове в Родопите не трябва да пропускате да посетите

Родопските одеяла – символ на Родопите?

Защо наричаме родопските одеяла точно така и реално Родопите ли са мястото, където са се тъкали? Каква е символиката им и представляват ли ценност и днес? Родопските одеяла са част от занаятчийските традиции на родопчани и традициите им в тъкането. Не е случайно, че се наричат именно така.

Направата им била свързана с неимоверен труд и усилия на прабабите ни, които трябвало сами да развлачат вълната, да я изперат, изпредат, боядисат и чак тогава да тъкат – дълъг и трудоемък процес, който прави родопските одеяла толкова ценни и символ на трудолюбието на родопчаните, на любовта, която са влагали, във всяко докосване до  тъкачния стан. И до днес в някои части на Родопите тази стара традиция е съхранена и жива и жените правят родопски одеяла, следвайки именно нея  и старите технологии за приготвяне на вълната.

История на родопските одеяла

Богата и стара е историята на родопските одеяла, в които са вплетени духът и традициите, културата и животът на родопчани, магията на Родопа планина и трудолюбието на нашите предци. Родопските одеяла са не само специфични и разпознаваеми, но и със структура и разцветки, които са типични единствено за родопския край. Вълната, която се използвала, била с голяма дебелина и дължина, а шарките – от 6 до 8, с които се оформяли геометрични фигури, симетрично разположени.

Родопските одеяла се изработвали както ръчно, така и машинно, като двете се отличавали ясно едно от друго. Родопските одеяла, изработени ръчно, се откроявали с по-голямата си дебелина, мекотата и пухкавостта си, постигнати от тъкачката чрез набиване на нишките три-четири пъти. Ръчната изработка естествено и очаквано се е зародила, преди да се появи машинната, като остава и традиционна за Родопите.

Цветовете на родопските одеяла били „откраднати“ от природата и Родопа планина – червен, зелен, оранжев – като пъстра есен или свежа пролет в планината.

Топ 5 на най-красивите градове в Родопите

Родопските одеяла днес

Традицията в тъкането на родопски одеяла е жива и днес. Тя не само е съхранена, но и изделията се търсят и предлагат и на съвременния пазар. Родопски одеяла ново производство може да откриете онлайн, като любопитен момент е, че се произвеждат и различни дрехи с модерна кройка, чиито багри и материя са откраднати буквално от родопските одеяла. И ако смятате, че това е конфекция с ниска цена, подходяща за хората с ниски доходи, грешите – елек, изработен от материята и в цветовете на родопските одеяла се харчи за почти четирицифрена сума.

Търсени са и старите традиционни одеяла, произведени преди много години, които се ценят като част от културата и историята на Родопите. Ценят се и заради качеството си и топлината, с която ни сгряват. Европейците оценяват високо свойствата на тези одеяла и са закупили над 16 000 родопски одеяла само за година, като страните, в които имат особен афинитет към родопските одеяла, са Великобритания, Италия и Холандия. Статистическите данни сочат, че чужденците масово закупуват родопски одеяла за къщи за гости и че ги сочат като една от най-ценните български стоки.

Още ли стоят твоите родопски одеяла на дъното на скрина като нещо, което намираш за демоде и не използваш, но не искаш да изхвърлиш, защото ти навява топли, мили спомени? Извади ги на показ. Родопските одеяла са на гребена на модната вълна в Европа, наслади им се сега – през предстоящият студен сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com