Тези върхове в Родопите не трябва да пропускате да посетите

12731
Тези върхове в Родопите не трябва да пропускате да посетите
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

Родопите са планина, известна с природните си дадености и красотата, планина, на чиято територия се намират стотици защитени местности, забележителности и природни резервати, планина с душа, изпълнена с живот, дом за хора, растения и животни. Едни от най-популярните исторически и природни забележителности се намират именно в Родопите и е трудно да изберете кои да посетите първо. Вълнуващите се от алпинизъм и опитните туристи вероятно се питат и кои върхове в Родопите да изберат за покорят. Поради огромния им брой – над 800 планински върха – не е възможно да бъдат преодолени и изкачени всички, което поставя устремилите се към висините на тази приказна и магическа планина пред труден избор. Ще ви улесним, срещайки ви с онези върхове, които предпочитат алпинистите, жадни за предизвикателство за силата на духа и тялото си, както и с онези Родопски върхове, околностите на които са богати на история, култура и забележителности.

Върхове в Родопите, които първо да изкачите

Най-посещавани са Западните Родопи, известни не само с живописните речни ждрела, скалните феномени, тракийските светилища, приказните природните образувания, зимните курорти като Пампорово, любимите язовири и селищата-архитектурни резервати като Широка лъка например, но и с върховете си. Ако посетите Западната част на планината не пропускайте тези върхове в Родопите:

Топ 10 на най-красивите върхове в България

- Голям Перелик, който е и първенецът на Родопите с височина от 2191 метра и на седмо място у нас. Върхът е само на ръка разстояние от областния град Смолян. Въпреки че е първенецът, той е лесен за преодоляване и достъпен. Върхът е един от Стоте национални туристически обекта на България.

-  Широколъшки Снежник е вторият по височина връх в тайнствената планина. В миналото наричан Орфей, върхът е резултат от вулканични скали, които са го образували, и това го прави интересен за алпинистите.

-  Голям Персенк, познат с непроходимите си вековни смърчови гори и труден терен, не е предпочитан от туристите, но дръзналите да поемат в посока Голям Персенк могат да се насладят на редица природни и скални забележителности, сред които Чудните мостове, Глухите камъни, стар римски път и няколко хижи в околността.

10-те най-високи върхове в света

-  Турлата – връх, чиято височина не го нарежда сред първенците, но е популярен, тъй като се слави със спиращите дъха гледки, които се откриват от него – към склоновете на родопския рид Чернатица и към малката приказна широколъшка долина. Известен е и с историческата крепост от Х век, намирала се някога на върха – недостъпна и защитена извисила гръд точно тук. В района е и село Гела, известно като едно от най-приказните родопски села.

-  Баташки снежник – върхът, ценен с местоположението си – близо до Батак – градът-история, както и с това, че е защитена местност.

-  Циганско гранище – върхът с интересно име, популярен с намиращото се там едноименно тракийско светилище и с родопския крем – ендемит, който е защитен. Целият район попада в Натура-2000 и за щастие флората и фауната са съхранени почти недокоснати от човешка  ръка.

Най-трудните върхове за изкачване в България

-  Мечи чал – един от онези върхове в Родопите, за които със сигурност сте чували, дори да не сте запалени скиори и любители на зимните спортове. Върхът е само на километър от гр. Чепеларе и предлага една от най-дългите ски писти у нас. Тя е и с възможност да приема състезания от световен ранг и е сертифицирана.

-  Снежанка – върхът в чието подножие е разположен един от най-популярните зимни курорти у нас – Пампорово. С височината си от 1926 метра той е най-високият връх в района на курорта, а гледката от кафето на високата 156 метра телевизионна кула, издигната на върха, не може да бъде предадена и описана с думи, тя трябва да се види и съпреживее. Върхът е част от Стоте национални туристически обекта на България.

Върхове в Източните Родопи, които да посетите

Ако сте се насладили на Западните Родопи и се чудите кои върхове в Родопите в източната им част да изкачите, препоръчваме Бездивен – върхът със скромна височина от едва 1140 метра е сред най-изключителните места в Родопите, чиято магия не може да ви остави безучастни. Макар да е нисък, върхът е труден за изкачване, тъй като е стръмен, но гледките, които разкрива, събуждат сетивата, пленяват и си заслужават всяка крачка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com